Fenomen spectaculos în Munţii Bucegi. Stafia care a apărut pe un nor. Cum se formează uimitorul efect Gloria
Dacă ajungi pe Munții Bucegi este posibil să devii părtaș la un fenomen spectaculos. La prima vedere este ca o stafie ce apare pe nori, dar în realitate este cu totul altceva. Aici are loc un fenomen optic, cunoscut sub numele de „Efectul Gloria”. Pe cât de spectaculos este, fenomenul este pe atât de frumos și cu un iz de mister.
Fenomenul spectaculos din Munții Bucegi văzut foarte rar
Anul trecut imaginile surprinse de un pădurar pe vârful munților Bucegi făceau înconjurul internetului. Un angajat al Romsilva, reușea să surprindă un fenomen rar, umbra sa proiectată pe un „perete” de ceață în interiorul unui halou colorat.
Fenomenul surprins pe cameră se numește Efectul Gloria. Pe cât de spectaculos este acst fenomen, pe atât de înspăimântător poate fi. Pădurarul care a surprins în urmă cu un an imaginile spune că a avut nroco, având în vedere că nu se întâmplă foarte des acest lucru.
Ce este Efectul Gloria. Mai este cunoscut și ca „Spectrul Broken”
Efectul Gloria este un fenomen optic, care seamănă cu un halo iconic al sfântului din jurul umbrei capului observatorului. Efectul este cauzat de lumina soarelu., care interacționează cu picăturile de apă minuscule care compun ceață sau nori.
Efectul Gloria, sau „Spectrul Broken”, constă din unul sau mai multe inele concentrice, fiecare roșu la exterior și albăstrui spre centru. Datorită aspectului său, fenomenul este uneori confundat cu un curcubeu circular. Acesta din urmă are un diametru mult mai mare și este cauzat de diferite procese fizice.
Efectul Goria apare din cauza interferenței undelor de lumină refractată intern în picături mici de apă. Ca un curcubeu, Efectul Gloria este centrat pe punctul antisolar, spun specialiștii. Acest punct coincide cu umbra capului observatorului.
„Deoarece acest punct este, prin definiție, diametral opus poziției soarelui, sau lunii, pe cer, acesta se află întotdeauna sub orizontul observatorului atunci când soarele sau luna este sus.
Pentru a vedea Efectul Gloria, prin urmare, norii sau ceața care o provoacă trebuie să fie situate sub observator, în linie dreaptă cu Soarele sau Luna și cu ochiul observatorului.”, spun specialiștii.
În general, mai spun meteorologii, Efectul Gloria este observat în mod obișnuit dintr-un punct de vedere înalt, cum ar fi un munte, o clădire înaltă sau dintr-o aeronavă. În acest din urmă caz, dacă avionul zboară suficient de jos pentru ca umbra sa să fie vizibilă pe nori, efectulîl înconjoară. Aceasta se numește uneori „Gloria Pilotului”.
Când este privit de pe munte sau o clădire înaltă, fenomenul este adesea văzut în asociere cu un spectru Brocken. Umbra aparent enorm mărită a unui observator, aruncată pe nori sub muntele pe care privitorul stă în picioare. Numele derivă din Brocken, cel mai înalt vârf al lanțului muntos Harz din Germania, unde are loc des acest Efect Gloria.