Fenomen rar pe cer. Ce este, de fapt, norul curcubeu. Explicația specialiștilor

de: Ana Chivu
05 07. 2020

Nou fenomen pe cerul din Tokyo! Oamenii s-au bucurat să vadă încă o raritate. Ce este norul curcubeu și care este explicația specialiștilor?

Norul curcubeu și-a făcut apariția

Un fenomen meteo rar a surprins o mulțime de oameni din Tokyo! Aceștia au realizat odată pentru toteauna cât de special e să privești cerul. Un fotograf care a fost exact la momentul potrivit acolo a publicat imaginile care au devenit virale. Norul curcubeu este unul foarte rar, ca și cel alb de altfel. Fenomenul este cunoscut oamenilor de știință care indică faptul că a fost văzut extrem de rar de-a lungul anilor.

Apariția unui astfel de nor necesită o adunare de nori care conțin gheață, poziționați la un unghi de 58 de grade în cer așa fel încât lumina Soarelui sau a Lunii să creeze un astfel de defect. Fenomenul se datorează pariculelor de gheață din interiorul norului care acționează ca o prismă, iar atunci când lumina trece prin ele culorile devin vizibile.

Nor curcubeu pe cerul din Tokyo

Românii au avut parte de un curcubeu alb lunile trecute

”Am fost în munți de dimineață cu un prieten care mi-a spus că știe locația unui copac foarte frumos, cel din mijlocul fotografiei pe care am făcut-o. Soarele a început să se ridice în spatele nostru, arzând burnița, iar în acel moment curcubeul de ceață a apărut. Nu am văzut așa ceva în cei zece ani de când călătoresc pe glob imortalizând peisaje și nici în cei 44 de ani de viață”
Melvin Nicholson

Explicația științifică

-Tensiunea superficială face ca picăturile de apă, mai ales cele foarte mici, să fie aproape perfect sferice.
-Refracția și reflexia luminii explică de ce lumina curcubeului are altă direcție decât lumina de la soare.
-Dispersia, adică dependența indicelui de refracție al apei de lungimea de undă a luminii, explică de ce curcubeele sunt colorate și nu doar albe.
-Difracția luminii devine semnificativă atunci când picăturile de apă sunt extrem de mici, de ordinul micronilor, deci comparabile cu lungimea de undă (aproximativ 0,5 μm). În acest caz culorile curcubeului se estompează.
-Dacă picăturile sunt mari și nu se află într-un echilibru care să le asigure forma sferică, efectul de curcubeu fie este redus, fie nu apare.