Fenomen rar în România. Cum se vede pe cer „sărutul dintre Venus şi Jupiter”. De ce s-au speriat oamenii

de: Ana Chivu
02 03. 2023

Fenomen spectaculos și rar pe cerul României! Zeul tunetelor și Zeița dragostei s-au întâlnit în noaptea de 1 martie și vor rămâne în atenția oamenilor și astăzi, 2 martie. ,,Sărutul” dintre Venus și Jupiter a reușit să îi hipnotizeze pe unii, iar pe alții să îi sperie teribil în momentul în care au format o conjuncție inedită. Iată mai multe detalii despre evenimentul special pe care îl poți vedea chiar mai bine în această noapte!

Jupiter și Venus, aproape de ,sărut’: fenomenul astronomic este spectaculos

Planetele au dat senzația că s-au apropiat una de alta în ultimele două săptămâni, dar în realitate ele se află încă la o distanță de 600 de milioane de km, a notat BBC. Cu toate astea, fenomenul privit de la distanță este unul spectaculos.

Astfel de conjuncțiile au loc frecvent în sistemul nostru solar pentru că „planetele orbitează în jurul Soarelui într-o formă aproximativ similară – eliptică – și, deci, au traiectorii similare pe cer”, a transmis NASA.

Astfel, deși aceste două planete intră des în conjuncție „fără vreo însemnătate astronomică”, spune NASA, „ele fac un spectacol frumos pe cer”. Unii oameni care s-au oprit în loc pentru a admira cu ochiul liber evenimentul s-au întrebat inițial ce ar putea fi cele două lumini strălucitoare.

În timpul acesta, câțiva s-au speriat în special în zona graniței cu Ucraina, iar pe rețelele de socializare s-au născut tot felul de teorii cu ce ar putea să fie: baloane spion, drone, etc.

Din fericire, la scurt timp misterul s-a elucidat când oamenii au găsit informații despre conjuncția dintre Venus și Jupiter. Cei care nu au urmărit atent ,sărutul’ dintre planete ieri, o pot face în noaptea de 2 martie, când acesta va fi chiar mai vizibil.

 Venus și Jupiter

Venus este numele roman al zeiței grecești Afrodita, zeița dragostei, frumuseții și fertilității. Aceasta a fost consoarta lui Vulcan, alungată de soț după ce el a prins-o în brațele zeului războiului cunoscut sub numele de Marte. Din iubirea celor doi s-a născut Cupidon.

În mitologia romană, Jupiter deținea același rol precum cel al lui Zeus, zeitatea supremă a statului roman care avea grijă de legi și ordine.

Numele lui a fost adaptat și pentru numele planetei Jupiter și a fost punctul de plecare pentru numele zilei de joi din săptămână. De asemenea, studiile lingvistice îi identifică fiind un derivat din același zeu precum și zeul germanic Tiwaz, al cărui nume a fost dat zilei de marți.