Fenomen rar în Masivul Făgăraș! Turiștii s-au frecat la ochi, credeau că nu văd bine

de: Sabina Anastasia
17 07. 2022

Fenomen rar în Masivul Făgăraș. Meteoplus a informat duminică, 17 iulie, despre manifestarea unui eveniment meteorologic atât de rar încât de fiecare dată devine viral. S-a întâmplat în apropiere de Lacul Avrig. De fiecare dată când are loc, turiștii rămân muți de uimire. Unii spun că ar fi vorba despre o apariție divină, însă în spatele efectului există o explicație cât se poate de logică. Iată imaginea care a făcut înconjurul României!

Fenomen rar în Masivul Făgăraș

Stafia proiectată pe nor, de această dată în Masivul Făgăraș, a stârnit admirația tuturor turiștilor aflați la fața locului. Efectul Gloria sau Spectru montan/brocken, așa cum îi este denumirea, a fost surprins de fotograful care administrează pagina de Facebook Dany Photography. În doar 30 de minute de la publicare, materialul a strâns circa 500 de reacții și peste 40 de distribuiri.

Reprezentanții Meteoplus au explicat că în spatele efectului Gloria se află o explicație științifică. În termeni simpli, turistul asistă la o iluzie optică. Află cum se formează uimitorul efect Gloria. Umbra turistului este proiectată în ceață, în timp ce picături foarte mici de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta. Astfel, în jurul umbrei proiectate se formează un nimb colorat, conform Meteoplus.

„Condițiile formării fenomenului se referă la refracția și dispersia luminii. Soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceata situată mai jos decât poziția acestuia. Norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiuni într-un interval bine precizat”, au explicat reprezentanții Meteoplus, pe pagina lor de Facebook.

Turiștii rămân întotdeauna fără cuvinte

Acest fenomen a mai fost surprins de turiști și în verile anilor trecuți. În anul 2021, un turist care se afla la cota 1.800 în fața cabanei Dochia din Masivul Ceahlău, a filmat efectul cu pricina. În materialul video, care nu a durat mai mult de câteva secunde, se poate distinge cum un turist îi întreabă pe ceilalți ce se vede pe cer. Urmează discuții neinteligibile, după care replica: „Să așteptăm să mai iasă soarele”.

O altă siluetă parcă înconjurată de o aură a apărut și deasupra vârfului Toaca din Masivul Ceahlău. S-a întâmplat în urmă cu doi ani de zile. Imaginea uimește și dă frâu superstițiilor. Însă în spatele apariției se află tot efectul Gloria, care apare atunci când un individ stă pe un vârf de munte în timp ce în spatele său se află soarele, iar în fața sa nori. Umbra turistului se reflectă în stratul de ceață și apare ulterior înconjurată de un curcubeu.