Fenomen fără precedent, la nivel global. Cum ne salvează, de fapt, coronavirusul de alte boli

de: Năstase Mirabela
17 03. 2020

Potrivit Ziarului Financiar, emisiile de carbon generate de sectorul electric au înregistrat cea mai mare scădere din ultimele trei decenii anul trecut, în condițiile în care au folosit tot mai puțin cărbune.

Fenomen fără precedent, la nivel global

Un studiu realizat de grupul de cercetare Ember, citat de publicația The Independent, indică faptul că electricitatea generată pe baza de cărbune a scăzut cu 3% în 2019, care a rezultat într-o reducere cu 2% în emisiile de carbon.

Autorii acestui raport au menționat că o distanțare de combustibili fosili nu s-a instalat suficient încă în mentalul colectiv, avertizând guvernele să ”accelereze semnificativ” tranziția către surse sustenabile de energie în contextul unui impact al schimbărilor climatice.

Energia pe bază de cărbune a scăzut în cel mai accelerat ritm din 1990 încoace, anul trecut, un fapt generat în mare parte de inițiativele europeme către surse regenerabile de energie și prețurile tot mai mari ale combustibililior din Statele Unite. Menționăm că în anul 2019, cărbunele a produs cu 24% mai puțină electricitate în UE și cu 16% mai puţin în SUA. În plus, centralele nucleare din Japonia și Coreea de Sud au redus din cererea pentru cărbune. China însă nu a continuat trendul, din vreme ce exploatarea cărbunelui a crescut cu 2%, ceea ce a devenit responsabilă pentru jumătate din energia pe bază de cărbune la nivel internațional.

Cum ne salvează, de fapt, coronavirusul de alte boli

De asemenea, energia generată de cărbune trebuie să scadă în medie cu 11% pe an în următorul deceniu pentru a se menține încălzirea globală cu 1,5 grade celsius peste nivelurile înregistrate înainte de Revoluția Industrială. Aceasta reprezintă limita pe care oamenii de știință o recomandă pentru evitarea impactului schimbărilor climatice.

Pe întreg teritoriul planetei, în 2019, energia solară eoliană a crescut cu 15%, generând 8% din totalul mondial de electricitate.

Raportul mai relevă că cererea de electricitatea a scăzut cu 1,4% anul trecut. S-a înregistrat astfel cea mai slabă creștere din 2009 încoace, fapt datorat temperaturilor ridicate din ultimul timp, dar și creșterilor slabe la nicel economic. Mai precizăm că epidemia de coronavirus a dus la o scădere de 25% în ceea ce privește emisiile de carbon.