Fenomen ciudat observat lângă Bucureşti. Un râu a devenit verde, localnicii sunt uimiţi de ce se întâmplă
Fenomen ciudat observat lângă Bucureşti! Deși nu este atât de ieșit din comun, recent a apărut un fenomen pe râul Pasărea, din comuna Tunari. Localnicii, în primă fază, s-au cam speriat. Ulterior, specialiștii veniți la fața locului, au dat explicațiile de rigoare asupra a ceea ce se întâmplă. Pe scurt este vorba de fenomenul de eutrofizare a apei, fenomen pe care-l vom detalia în cele ce urmează.
Fenomen ciudat observat lângă Bucureşti, care i-a speriat pe locuitorii din Tunari
Zilele acestea locuitorii din comuna Tunari s-au cam speriat, după ce au văzut culoare râului Psărea. Aceștia spun că a devenit de culoare verde, față de cum era înainte. Așa cum spuneam în introducere, fenomenul nu este atât de bizar pe cât pare.
De altfel, specialiștii spun că este un fenomen relaitv des întâlnit și se numește eutrofizare. Poate mulți nu știau de acest lucru, și de-aici și sperietura. În cele ce urmează, încercăm să explicăm ce reprezintă acest fenomen, de eutrofizare, cum apare și care sunt efectele acestuia.
Ce reprezint fenomenul de eutrofizare a apei?
Procesul de eutrofizare apare ca urmare a înfloririi algelor dăunătoare, din cauza unor zone moarte și uciderea peștilor. Toate acestea sunt rezultatele unui proces numit eutrofizare, care începe odată cu creșterea încărcăturii de nutrienți în estuare, în râuri și în apele de coastă.
Eutrofizarea declanșează o reacție în lanț în ecosistem, începând cu o supraabundență de alge și plante. Excesul de alge și materie vegetală se descompune în cele din urmă, producând cantități mari de dioxid de carbon.
Acest lucru scade pH-ul apei de mare, un proces cunoscut sub numele de acidificare a oceanelor. Acidificarea încetinește creșterea peștilor și a crustaceelor și poate împiedica formarea cochiliei la moluștele bivalve.
Acest lucru duce la o captură redusă pentru pescuitul comercial și de agrement, ceea ce înseamnă recolte mai mici și fructe de mare mai scumpe.
În concluzie, eutrofizarea apei este o problemă care ar trebui să ne intereseze, indiferent dacă locuim în apropierea unui rău, lac, ocean, sau nu.
Asta pentru că eutrofizarea începe acolo unde trăiesc oamenii și se termină prin deteriorarea resurselor pe care le folosim și de care ne bucurăm cu toții.
Totul începe atunci când nutrienții ajung în râuri, lacuri și oceane. Nu uitați, ceea ce este deșeu pentru oameni poate fi hrană pentru plante și alte creaturi. Nutrienții hrănesc algele, la fel ca și alte plante.
Algele cresc și blochează lumina soarelui. Plantele mor fără lumină solară. În cele din urmă, și algele mor. Bacteriile digeră plantele moarte, consumând oxigenul rămas și emițând dioxid de carbon.
Dacă nu pot înota departe, peștii și alte animale sălbatice devin nesănătoase sau mor fără oxigen. Dar nu trebuie să fie așa. Protejarea resurselor marine începe cu bune practici agricole și de gestionare a deșeurilor.