Femeie din Suceava, de urgență la spital după ce a mâncat legume la conservă. Ce boală ar fi făcut
Caz grav la Suceava, unde o femeie în vârstă de aproximativ 70 de ani a ajuns de urgență la spital după ce a mâncat legume. Femeia este suspectată de botulism. Este al doilea astfel de caz raportat în anul curent, primul pacient îmbolnăvindu-se în luna martie, după ce a mâncat zacuscă.
Femeie din Suceava, de urgență la spital după ce a mâncat legume
Suceveanca s-a prezentat, luni, la Spitalul Municipal Fălticeni cu simptome precum tulburări de înghițire, modificarea tonului și intensității vocii și căderea pleoapelor. Femeia i-a informat pe medici că starea sa de sănătate a început să se înrăutățească după ce a mâncat tocană de legume. Ulterior, suceveanca a început să aibă și dificultăți de respirație, motiv pentru care a fost internată la ATI.
Luni, vârstnica a fost transferată la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.
Medicii suspectează că aceasta s-a îmbolnăvit de botulism, o boală rară, însă extrem de gravă. Dacă pacientul bolnav de botulism nu este tratat în timp util, riscă să se confrunte cu paralizie și dificultăți severe de respirație. În cazuri extreme, se poate ajunge chiar și la deces.
Cadrele medicale au preluat probe de la pacienta de la spitalul din Suceava și le-au transmis Institutului Cantacuzino din București. Diagnosticul oficial urmează să fie stabilit în zilele ce urmează.
Boala poate fi fatală dacă nu este tratată la timp
Potrivit purtătorului de cuvânt de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, pacienta se află în stare stabilă, însă continuă să fie monitorizată de cadrele medicale.
„E stabilă, dar este mai bine să fie supravegheată la ATI”, a transmis purtătorul de cuvânt al spitalului, potrivit Monitorul de Suceava.
În cursul zilei de marți, în jurul orei 17.00, la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava ar fi trebuit să ajungă și un ser antibotulinic care să fie administrat pacientei, în baza „suspiciunii înalte de boală”, până la confirmarea oficială a acesteia.
Același tratament i-a fost administrat și unui pacient în vârstă de 60 de ani, care s-a îmbolnăvit de botulism în luna martie 2022, după ce a mâncat zacuscă. Situația este cu atât mai sensibilă cu cât dacă pacientul nu este tratat în timp util poate să se confrunte cu simptome fatale.
Anul trecut, doi soți din Arad au fost la un pas de moarte după ce au fost diagnosticați cu botulism.
Neurotoxina botulinică este una dintre cele mai agresive toxine eliberate de bacterii. Omul o poate contracta prin consumul de alimente contaminate, majoritatea provenind din conserve sterilizate în mod necorespunzător.