Femeia care ne-a dat ”Moromeții”. Dragostea sfâșietoare dintre Marin Preda și Aurora Cornu: ”Îl aștept în viața următoare!”

de: Bișinicu Andreea
20 03. 2024

”Moromeții”, una dintre cele mai mari capodopere ale literaturii române, nu ar fi văzut lumina tiparului dacă nu ar fi fost ea. Aurora Cornu, cea mai iubită dintre pământence, a fost marea dragoste și prima soție a scriitorului Marin Preda. A descoperit manuscrisul cărții într-un sertar uitat din casă, iar restul este istorie.

Aurora Cornu, jumătatea mai bună a lui Marin Preda

Se spune că cei mai mulți dintre oameni își petrec întreaga viață căutându-și, cu freamăt, ardoare și speranță, sufletul pereche și nu ajung niciodată să-l întâlnească, iar cei care îl găsesc sunt considerați cei mai norocoși dintre pământeni.

Marin Preda și Aurora Cornu au trăit una dintre cele mai pasionale și cutremurătoare povești de iubire din istoria literaturii românești. Celebrul scriitor s-ar fi îndrăgostit nebunește, la prima vedere, de cea care avea să devină prima lui soție.

Relația dintre frumoasa tânără şi marele autor a început la malul mării, pe vremea când ea avea 20 de ani, iar el, 32. S-au văzut pentru prima dată la vila Uniunii Scriitorilor în 1952, unde au schimbat doar câteva replici, interacțiune suficientă pentru ca inima scriitorului să bată

Doi ani mai târziu se regăsesc la malul mării. Printr-o ironie a sorţii, ea stătea în camera care ar fi trebuit să îi revină scriitorului. Ca un adevărat cavaler, Marin Preda îi cedează camera însă, încăpăţânată, Aurora îşi face bagajul şi pleacă. Îi redactează prima scrisoare de dragoste, a doua zi.

”Dar iată că o adiere de durere, de părere de rău, de mâhnire izvorăşte din inima mea. Te-am făcut să suferi (nu ştiu unde, când şi de ce), dar simt că acest lucru s-a întâmplat şi mi-e greu să îndur asta acum, singur, cu gândul la tine, scriindu-ţi întâia mea scrisoare de dragoste. (…)

Te iubesc de tot, cu părul tău, cu hainele tale verzi, cu salopeta şi sandalele tale ciudate. Iubesc cingătoarea ta ascunsă, copcile, oasele trupului tău… Totul, aspiraţiile tale, somnul tău.

Vanitatea şi cochetăria ta distilată, neliniştile tale profunde, gândul tău puţin îngheţat, categoric şi fără ascunzişuri, atât de temut de către amatorii de compromisuri.”, se îndrăgostise iremediabil autorul de ea.

Vezi și Patimile lui Tudor Arghezi, ”dușmanul poporului”. S-a iubit cu o călugăriță, s-a chinuit în închisoare și a compus pe hârtie igienică, după ce a fost interzis de comuniști

A descoperit manuscrisul de la Moromeții în sertarul biroului romancierului

După trei ani de la prima lor întâlnire, cei doi au decis să se căsătorească, spunând marele DA în fața ofițerului stării civile, înconjurați doar de câțiva prieteni apropiați.

Iubirea lor a fost pasională, puternică și a ars precum flacăra olimpică. Ani mai târziu, scriitoarea povestea că se simțea cea mai norocoasă și iubită femeie din lume, fiind extrem de fericită alături de partenerul ei:

”Mă simţeam regină, nimic nu era prea bun pentru mine. Vântul care bătea trebuia să bată aşa, încât să nu mă supere… Marin era în stare să sărute pământul pe care călcam.”

Romanul Moromeții a fost publicat datorită ei, Aurora Cornu convingându-l pe Marin Preda să-l termine de scris și să-l împărtășească lumii întregi, după ce autoarea a descoperit, din greșeală, manuscrisul în sertarul biroului soțului ei.

”La început erau nişte amintiri din copilărie pe care le răspândise în alte romane, în perioada în care am fost căsătoriţi a scris romanul, a creat personajele, a descris satul, istoria… Sunt foarte mândră că Moromeţii există graţie mie, eu am făcut un cadou românilor – Moromeţii“, povestea regretata scriitoare, potrivit Historia.

L-a părăsit, însă nu a încetat niciodată să-l iubească

Din nefericire, destinul a avut alte planuri pentru cei doi îndrăgostiți, iar în anul 1957, Aurora Cornu a decis să pună capăt mariajului cu Marin Preda, părăsindu-l pentru a călători și a-și explora propriile orizonturi ca scriitoare.

Devastat de pierderea iubitei sale, romancierul a căzut într-o depresie cruntă, internându-se la o clinică de specialitate. În ciuda despărțirii lor, cei doi au continuat să se iubească până la sfârșitul vieții autorului, chiar dacă, ulterior, Marin Preda a mai fost căsătorit de încă două ori.

Vezi și Otilia Cazimir, jumătatea mai bună a lui George Topîrceanu. Sadoveanu i-a adus împreună, moartea i-a dezbinat: ”Prea mi-e dor de el!”

După ce a călătorit în toată lumea și s-a stabilit la Paris, Aurora Cornu nu a putut să-l uite pe bărbatul care a rămas sufletul ei pereche.

Poeta a povestit, ani mai târziu, că participa, adesea, la şedinţe de spiritism pentru a vorbi cu spiritul iubitului ei. În cea mai frumoasă declaraţie de dragoste spusă după moartea lui Preda, Aurora Cornu recunoştea:” Îl aştept în viaţa următoare.”