06 mai 2020 | 14:00

Felul în care îți poți găsi un job sigur în străinătate. De ce trebuie să te ferești

Știri generale
Felul în care îți poți găsi un job sigur în străinătate. De ce trebuie să te ferești
Felul în care îți poți găsi un job sigur în străinătate. De ce trebuie să te ferești. Sursa foto: viatalibera.ro

Epidemia de coronavirus a afectat piaţa muncii din România. În aceste timpuri, multe persoane vulnerabile tind să accepte orice loc de muncă în străinătate, fără să se gândească la ce îi așteaptă acolo. Astfel, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane avertizează asupra acestui fapt.

Felul în care îți poți găsi un job sigur în străinătate. De ce trebuie să te ferești

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane face câteva recomandări pentru aceia care vor să își găsească un loc de muncă sigur în străinătate.

Pandemia de coronavirus, cu care ne confruntăm are efecte multiple, inclusiv în plan economic şi social, iar măsurile impuse de autorităţi, în cadrul efortului general de a limita răspândirea viruslui, au afectat cererea şi oferta de pe piaţa forţei de muncă. Multe persoane vulnerabile aleg să plece către orice ofertă de muncă, fără să-şi ia minimele măsuri de precauţie. După 15 mai, este posibil ca numărul acestor situaţii să crească”, arată un comunicat al Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane.

Felul în care îți poți găsi un job sigur în străinătate. De ce trebuie să te ferești

Felul în care îți poți găsi un job sigur în străinătate. De ce trebuie să te ferești. Sursa foto: incomodmedia.ro

Traficanții profită de naivitatea victimelor

Din nefericire, un număr mare al victimelor traficului de persoane din Europa este reprezentat de cetăţeni români, informează aceiași sursă. Astfel, traficanţii de persoane profită înntotdeuna de lipsa de informaţie. Credulitatea celor traficați și nemulţumirea privind nivelul de trai al victimelor fac să sufere ca familii întregi să sufere.

„În actualul context, avem nevoie din ce în ce mai mare de coeziune socială. Poate că suntem foarte grăbiţi când ieşim din casă ca să mergem la cumpărături şi suntem preocupaţi mai mult de măsurile sanitare şi grija zilei de mâine. Însă, în aceste momente, oamenii cei mai vulnerabili, printre care şi victimele traficului de persoane, sunt cei mai expuşi şi au nevoie de ajutor. Cei care intră în contact cu potenţiale victime ale traficului, nu trebuie să rămână impasibil”, spun autorităţile.

Ce trebuie să știe cei ce vor să muncească în străinătate

Verificaţi temeinic, utilizând mai multe surse de informare (site-uri, Facebook – grupuri destinate locurilor de muncă, Registrul Comerţului etc.) firma la care urmează să vă angajaţi, precum şi agenţia de plasare a foţei de muncă (dacă este cazul).

Înainte de părăsirea ţării, semnaţi un contract de muncă în limba română sau într-o limbă pe care o cunoaşteţi foarte bine. Contractul trebuie să conţină clauze clare referitoare la activităţile pe care urmează să le desfăşuraţi, programul de muncă, drepturile salariale, etc.

Anunțați unde plecați și cu cine

Refuzaţi orice angajament care ar putea duce ulterior la şantajarea dumneavoastră (plata unor servicii, a transportului, oferirea unor bani cu împrumut etc.). 

Anunţaţi persoanele de încredere când, unde şi cu cine urmează să plecaţi şi stabiliţi o parolă de urgenţă pe care să o folosiţi în caz de pericol. 

Notaţi coordonatele Ambasadei sau ale misiunii diplomatice a României în ţara de destinaţie sau datele de contact ale unei organizaţii anti-trafic din ţara respectivă. 

Rețineți traseul călătoriei și detaliile persoanelor ce vă însoțesc

Dacă pe timpul călătoriei aveţi suspiciuni, reţineţi orice detalii privind traseul efectuat şi persoanele care vă însoţesc.

În cazul în care ajungeţi din nefericire într-o împrejurare periculoasă, anunţaţi autorităţile (poliţie, ambasadă) şi informaţi orice persoană cu care intraţi în contact despre situaţia în care vă aflaţi.

Pentru a preveni traficul de persoane, Agenţia a lansat campania online de prevenire a traficului de persoane „Jobul perfect – iluzie cu sens unic”. Campanie  urmăreşte creşterea gradului de informare şi a capacităţii de autoprotecţie a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, prin transmiterea unor informaţii şi recomandări utile în procesul analizării diferitelor anunţuri”, informează Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Cel mai ambițios proiect din istorie. E absolut uimitor. Nu s-a mai văzut așa ceva niciodată
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro