Favipiravirul importat din Ungaria este expirat? Ce descoperire a făcut DSP-ul
Un ajutor nesperat a venit din partea vecinilor maghiar, prin acordul dintre Ungaria și România de a ne furniza medicamentul Favipiravir. Guvernul maghiar a trimits 1.000 de cutii de Favipiravir, în România, pe 11 octombrie, pentru a sprijini eforturile de apărare împotriva pandemiei de coronavirus. Anunțul era făcut de către ministrul de externe.
Guvernul maghiar a trimits 1.000 de cutii de Favipiravir în România
Criza COVID-19 din România s-a agravat începând din septembrie 2021, când varianta Delta a SARS-CoV-2 a alimentat o creștere galopantă a cazurilor și un număr record de decese. Pe 7 octombrie guvernul român a autorizat utilizarea medicamentului Favipiravir pentru COVID-19 în regim de urgență.
La începutul lunii octombrie, Ungaria a anunțat acordarea de ajutor pandemic pentru România, inclusiv 40 de ventilatoare, 1.650 de măști de ventilație neinvazivă (VNI) și 3.000 de pachete de Favipiravir pentru 20 de spitale, majoritatea din regiunea Transilvaniei, declara ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjártó. Acrodul era stabilit de Kelemen Hunor și ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjártó.
„Ungaria și-a propus să ofere ajutor vecinilor săi și este în contact regulat cu Hunor Kelemen, viceprim-ministrul României. Consultările cu privire la un ajutor suplimentar vor continua.
Într-o primă etapă, vom trimite 1.000 de cutii de favipiravir la începutul săptămânii viitoare. Acest medicament poate ajuta la prevenirea sau tratarea simptomelor grave”, a declarat Szijjártó, adăugând că eforturile eficiente de protecție împotriva pandemiei în țările vecine ar fi, de asemenea, în beneficiul Ungariei.
Probleme la lotul de medicamente trimis de Ungaria
Medicamentul a ajuns în România, numai că cei de la DPS ar fi constatat că medicamentele aveau o altă dată de expirare, decât cea trecută în mod oficial. Situația ar fi fost depistată la cel puțin un spital din Ardeal, mai exact la Sibiu.
„Am aflat şi noi de la spitalele noastre, pe comenzile pe care şi le-au făcut ele, (…) că pe cutie scrie luna a şaptea 2022 şi pe blistere apare termenul iniţial, înainte de studiile de prelungire.
Facem verificări la Agenţia Naţională Medicamentului şi cerem clarificări pentru siguranţa tuturor”, a explicat directorul adjunct al DSP Sibiu, potrivit Agerpres.
Deocamdată nu s-a ajuns la un rezultat concret, iar pacienților din spitalul în cauză nu li s-au administrat încă pastilele de Favipiravir din lotul trimis din Ungaria, ci din cele existentă încă pe stoc. Cei de la DSP SIbiu au mai declarat că se vor face investigații la toate loturile de Favirapivir existente la fabrica din Cluj, și că vor da, ulterior, un rezultat oficial pe această temă.