Fasole cu ciolan, reţeta specială pentru 1 Decembrie. Aşa o mai fac doar gospodinele de la ţară, iese delicioasă
Ce sărbătoare națională ar fi aceea fără o porție tradițională românească de fasole cu ciolan afumat? Ei bine, gospodinele din România au găsit cea mai bună rețetă. Cum prepari cea mai bună mâncare. Secretul este să o gătești încet, la foc mic.
Secretul pentru cea mai delicioasă rețetă de fasole cu ciolan afumat
În ziua de 1 Decembrie, cetățenii țării noastre sărbătoresc Ziua Națională a României cu preparate culinare tradiționale, băuturi alese, voie bună și seri petrecute alături de familie și prieteni.
Celebrul ciolan afumat cu fasole a devenit un dish nelipsit de pe mesele românilor în prima zi de iarnă calendaristică, motiv pentru care gospodinele se întrec în a prepara cele mai gustoase rețete.
Cei de la Savori Urbane au pregătit cea mai tare rețetă de ciolan cu fasole, pentru a sărbători cum trebuie ziua de 1 Decembrie. Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 ciolan afumat cu os de aproximativ 1,5 kg sau 1-1,2 kg ciolan dezosat
- 700 g fasole boabe uscată
- sare, piper, boia dulce
- 1 linguriță semințe de chimen sau 1 foaie de dafin
- 50 ml ulei (2 – 3 linguri)
- 2 cepe medii
- 3-4 morcovi
- 1 cutiuță de pasta concentrata de rosii (sau 500 ml pasată, bulion sau rosii cubulete în conservă)
Rețeta pentru cea mai bună fasole cu ciolan
Pentru început, fasolea boabe uscată se pune la înmuiat în apă rece peste noapte, pentru cel puțin 8 ore. În cazul în care fasolea este mai pretențioasă, ea poate necesita și un timp de 18 ore de stat la odihnit.
Vei pârli ușor ciolanul în zonele unde mai are peri, după ce îi vei îndepărta sfoara si eticheta. Apoi, vei așeza ciolanul întreg, cu os cu tot, într-o oală încăpătoare și-l vei acoperi bine cu apă rece. Pui ciolanul la fiert, la foc iute, timp de 2-3 ore. Completezi cu apă, dacă aceasta scade.
Poți folosi oala sub presiune, astfel încât ciolanul să fiarbă într-o oră și un sfert. Nu uita să păstrezi apa în care ai fiert ciolanul.
Apoi, pui la fiert fasolea înmuiată. După ce a început să clocotească, o mai lași timp de 15-20 minute dupa care vei scurge apa. Poți pune o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa în care fierbe fasolea, pentru ca boabele să se înmoaie mai repede.
Pui din nou fasolea în oală, peste care vei turna zeama caldă în care a fiert ciolanul. Lași totul pe foc pentru încă 60 de minute.
Mai departe, tai și cureți ceapa și morcovii. Într-o tigaie, vei căli legumele în 2 linguri de ulei, la foc mic. Presari puțină sare și lași totul pe foc circa 5 minute, timp în care amesteci din când în când.
Într-un castron mic, vei turna cele 2 conserve de bulion sau pastă de roșii cu 2 polonice de zeamă de la ciolan. Amesteci bine de tot și torni compoziția peste legumele din tigaie. Pui câteva boabe de boia, adaugi chimen, foi de dafin și amesteci din nou, lăsând la fiert pentru încă 3 minute.
Când fasolea va începe să clocotească în zeama de la ciolan, vei turna peste ea sosul de legume cu roșii și vei amesteca foarte bine. Pui în oală și bucățile de ciolan fiert și dezosat. Pui sare și piper, după gust.
Reduci focul la minimum si acoperi oala partial cu un capac. Lași mâncarea pe foc să mai fiarbă pentru încă o oră cel mult, apoi scoți cratița de pe foc. Preparatul este gata, ciolanul cu fasole se servește cald, opțional cu ardei iute și smântână.