Fanii lui Dinamo, mesaj dur în miez de noapte, după ce au plecat din Giulești. Ce scria pe bannerul interzis de jandarmi și reacția șocantă a șefilor echipei – FOTO

de: Sorin Barbu
02 09. 2023

Dinamo ar fi trebuit să fie susținută de peste șase sute de fani la meciul cu Rapid, dar surprinzător sectorul rezervat oaspeților a fost gol. Suporterii au fost la stadion, dar au plecat, după o dispută cu jandarmii și au afișat un mesaj de protest la arena din „Ștefan cel Mare”. Conducătorii clubului au transmis un comunicat prin care au solicitat explicații forțelor de ordine.

Fanii lui Dinamo, protest în miez de noapte, după ce au plecat de la meciul cu Rapid

Fanii lui Dinamo au avut șase sute de bilete la meciul cu Rapid și au venit la stadionul din Giulești, dar au plecat, înaintea fluierului de start, după o dispută cu jandarmii. Comunicatul oficial al forțelor de ordine vorbește despre faptul că suporterii nu au fost lăsați să intre pe stadion cu câteva bannere, care erau mult prea mari. Susținătorii „câinilor” au plecat de la stadionul din Giulești și s-au dus la cel din „Ștefan cel Mare” unde au afișat următorul mesaj. „Strângem rândurile pentru același deziderat, rămânem ultrași liberi într-un stat eșuat”.

Pe pagina de Facebook a grupării „Peluza Cătălin Hîldan” a apărut și un mesaj prin care a fost explicat acest protest.

„𝐃𝐢𝐧𝐜𝐨𝐥𝐨 𝐝𝐞 𝐨𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐫𝐢𝐯𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞, România înseamnă unitate

După ce în 1989, românii au luptat și au murit în stradă pentru idealul sfânt al libertății, pe măsura trecerii anilor, acest drept fundamental a început să fie diminuat încet, dar sigur, de către stat și autoritățile sale represive.

E o realitate nedorită care ne afectează pe toți, atât la nivel de societate, din postura de români și cetățeni asupriți ai acestei țări, dar și pe stadioane, acolo unde ca suporteri care își urmează pasiunea și dragostea pentru echipele lor, am ajuns ca în loc să fim respectați și prețuiți pentru sacrificiile noastre, să fim abuzați și urmăriți asemeni unor infractori deosebit de periculoși.

În ultimele zile, Jandarmeria a inițiat un set amplu de măsuri și mai restrictive, dorind să modifice o lege deja neconstituțională, înăsprind-o până la paroxism. A sosit clipa să ne amintim că înainte de tot ce ne-a divizat de-a lungul anilor, de culorile diferite ale echipelor pe care le susținem și de rivalități, suntem în primul rând români și înaintașii noștri au vărsat sânge și au murit pentru a recâștiga libertatea.

E de datoria noastră s-o păstram și să luptăm pentru ea, ca ultrași în peluze, ca suporteri pe întregul stadion, ca români în stradă și oriunde statul și organele sale de represiune ne vor total dezbinați. Uniți într-un singur glas, într-un singur pumn, vom învinge!

„Strângem rândurile pentru același deziderat
Rămânem ultrași liberi într-un stat eșuat!”

LIBERTATE PENTRU SUPORTERI!

Ce scria pe bannerul interzis de jandarmi

Așa cum spuneam, jandarmii au explicat că fanii lui Dinamo nu au fost lăsați să intre pe stadion cu un banner care a fost considerat mult prea mare și care ar fi putut să pună în pericol integritatea spectatorilor. Motivul a fost însă altul. Pe această pânză era pictat pictat Magneto, personajul negativ din seria de benzi desenate X-Men. Mesajul era unul cu tentă rasistă: „Atrageți permanent al 26-lea element”. Despre ce este vorba? Cel de-al 26-lea element din tabelul periodic este fierul.

Conducătorii lui Dinamo sunt de partea suporterilor și au înaintat un protest oficial prin care au cerut explicații despre ce s-a întâmplat înaintea partidei cu Rapid.

„Mi se pare că arta, în orice formă a ei, are nevoie de metafore. Uitați-vă pe istoricul mesajelor afișate în ultimele 6 luni de către echipele adverse, veți găsi mesaje rasiste explicite, și atunci puteți să faceți comparația. Inclusiv galeria Rapidului a afișat mesaje rasiste!”, a declarat Andrei Nicolescu, administrator special Dinamo, pentru gsp.ro.

Rapid a câștigat cu 4-0 duelul cu Dinamo, iar la stadionul din Giulești au fost multe probleme. Fanii echipei gazdă au fost supărați că jandarmii au verificat dacă pe abonamentele lor sunt trecute numele. Unii dintre ei și-au scris pe aceste documente prenumele sau chiar poreclele.