„Falsa primăvară”, cel mai periculos fenomen care a apărut la nivel global. Cum amenință omenirea, de fapt

de: Stan Nicu
06 04. 2022

„Falsa primăvară”, cel mai periculos fenomen care a apărut la nivel global. Cum amenință omenirea, de fapt. Primăvara poate fi câteodată foarte înșelătoare. Într-o zi se pot înregistra 25 de grade Celsius, iar a doua, a treia zi, poate veni înghețul. Acest fenomen a apărut în România, zilele trecute, dar și în Europa. Feneomenul este unul foarte periculos pentru livezi și podgorii.

„Primăvara Falsă”, un fenomen periculos care bântuie toată Europa. Cum sunt oameni afectați

În mai multe țări din Europa lunile februarie și martie au fost mai calde decât normalul calendaristic, însă luna aprilie a adus înghețuri record și temperaturi chiar și cu 15-18 grade Celsius mai mici decât cele normale.

Astfel, în unele orașe din Germania s-au înregistrat -10 grade Celsius, în Franța și Spania au fost -9 grade Celsius și din Portugalia până în vestul Rusiei, via Austria, au fost stabilite noi recorduri de frig pentru această lună.

Suedia, -28 de grade Celsius în aprilie

De asemenea, într-o localitate din Suedia au fost înregistrate -28 de grade Celsius marți dimineață, în timp ce în Alpii francezi și în cei austrieci au fost -21 de grade Celsius la stațiile meteo de la peste 3.500 de metri altitudine.

Și asta nu este totul, Falsa Primăvară a adus în centrul Rusiei și în Asia centrală, respectiv în Turkmenistan, temperaturi foarte ridicate de până la 39 de Celsius.

Ce înseamnă False Spring

Primăvara Falsă („false spring”) înseamnă o perioadă mult mai caldă ca de obicei, urmată de înghețuri anormale în luna aprilie. Falsa Primăvară afectează pomii fructiferi și vița de vie, care încep să se dezvolte, însă creșterea le este grav afectată de temperaturile negative.

Astfel, pagubele sunt foarte mari pentru agricultori, dar și pentru populații care nu vor mai găsi fructele repective sau le vor găsi la prețuri mult mai mari, din cauză că vor fi mai puține. Bobocii pomilor fructiferi sunt afectați de înghețurile târzii de primăvară și nu mai reușesc să se mai regenereze. Cei mai afectați sunt pomi precum prunul, caisul și cireșul.

Primăvara Falsă a apărut și în România

Și în țara noastră și-a fîcuut apatiția Falsa Primăvară. La Focșani au fost maxime de 24 și 25 de grade Celsius pentru câteva zile, la final de martie, iar pe 3 aprilie maxima era de doar 13 grade Celsius. Anul acesta ar trebui ca pagubele să fie mult mai mici, pentru că înghețul a survenit cu câteva zile mai repede, când creșterea viei era mai puțin avansată decât în anul 2021.

În plus, viticultorii s-au pregătit mai bine. Au apelat la soluții de avarie. Au aprins focuri între rândurile de viță de vie pentru a mai ridica temperatura, astfel ca la suprafața solului să nu fie mai puțin de -2 grade Celsius.