Facultăți la care te poți înscrie chiar dacă nu ai luat BAC-ul. Ai timp trei ani să promovezi examenul
În timp ce unii candidați se pregătesc pentru examenele de admitere la anumite facultății, alții au opțiunea de a se înscrie fără a mai trece prin această etapă. În același timp, pentru cei care nu au promovat examenul de bacalaureat, ministerul a publicat și lista cu acele facultăți la care te poți înscrie chiar dacă nu ai luat BAC-ul, și au timp trei ani să promoveze examenul.
Datele finale anunță și câți elevi au promovat BAC-ul
Și anul acesta, ca în anii trecuți, Ministerul Educației a făcut bilanțul promovabilitîții examenului de Bacalaureat, în sesiunea de vară. Din datele centralizate, din numărul total de candidații de la BAC 2024, cel puțin 24% nu au reușit să obțină o notă minimă de a promova.
Dar, conform procedurii, parte dintre ei vor putea încerca deabia la anul, iar cei din anii trecuți, în care nu au reușit să promoveze examenul, vor putea încerca în sesiunea de toamnă la care înscriereile au început de ieri, 15 iulie.
Pentru sesiunea din această tomană, primul examen va fi pe 19 august, la Limba Română. Pe de altă parte, din aceleași date centralizate, a mai reieșit și faptul că au fost aproape 49.000 de note greșite, dintr-un total de 51.000 de note constate, ulterior modificate după depunerea contestațiilor.
Lista de facultăți la care te poți înscrie chiar dacă nu ai luat BAC-ul
În aceeași măsură, tot pentru candidații care nu au promvat examenul de BAC din acest an, ministerul de resort a stabilit de comun acord cu anumite facultăți, posiblitatea de intrare în rândul acestora, chiar dacă nu au prmovat, dar cu condiția ca în următorii trei ani să dea examenul și să-l și promoveze.
Concret, este vorba de învățământul terțiar nonuniversitar, program în care sunt implicate anumite facultăți din țară. Lista cuprinde cel puțin 9 universități, din Capitală și din țară, instituții care pot fi accesate de acești candidați cu medii de nepromovare a BAC-ului din acest an, după cum urmează:
- Universitatea Tehnică de Construcții București – Colegiul de Studii Terțiare Nonuniversitare UTCB
- Universitatea „Spiru Haret” București – Colegiul Universitar „Spiru Haret”
- Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului – Colegiul de Învățământ Terțiar Nonuniversitar USAMVBT
- Universitatea din Pitești – Colegiul UPIT
- Universitatea „Eftimie Murgu” – Colegiul Terțiar Nonuniversitar „Eftimie Murgu” Reșița
- Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca – Colegiul Terțiar Nonuniversitar USAMVCN
- Universitatea „Ovidius” din Constanța – Colegiul Universității Ovidius
- Universitatea Danubius Galați – Colegiul Danubius
- Universitatea din Petroșani – Colegiul pentru Învățământul Terțiar Nonuniversitar UPET.
Viitori studenți au timp trei ani să promoveze examenul
În funcție de directivele interioare ale instituțiilor menționate anterior, viitori candidați au între 1,5 și 3 ani la dispoziție pentru a promova examenul de bacalaureat. Spre exemplu, Politehnica București acceptă înscrierea viitorilor studenți fără diploma de BAC sau adeverința de absolvent, făcând acest anunț într-un comunicat recent:
„În contextul actual, mai multe instituţii de învăţământ preuniversitar au raportat întârzieri în procesul de eliberare a diplomelor de Bacalaureat şi a adeverinţelor de absolvent. Pentru a le permite să participe la procesul de admitere, Politehnica Bucureşti a decis să permită înscrierea provizorie la facultate”, se arată în comunicatul UPB.
Cu toate astea, rezultatele din acest an la examenul de BAC, precum și cele de la Evaluarea Națională, au scos în evidență, încă odată, faptul că numărul absolvenților scade dramatic de la un an la altul.