Factura la energie electrică se scumpește din luna iulie. Cât vor plăti în plus românii
Liberalizarea pieței energiei electrice a generat efecte de bumerang în întreaga societate. Cum era de așteptat furnizorii de energie electrică au anunțat majorări ale prețului către clientul final. Conform noilor date o nouă scumpire a energiei electrice se va produce de la începutul lunii iulie.
Liberalizarea pieței de energie electrică și efectul de bumerang
Anunțată încă de acum doi ani, liberalizarea pieței de energie electrică, în opinia guvernului, este probabil cea mai importantă etapă de pe piețele românești de energie din ultimul deceniu. Liberalizarea ar trebui să atragă, pe lângă noi concurenți ca furnizori, și noi capacități de producție, mai sunt de părere oficialii. Asta, bineînțeles, dacă se ține cont de oportunitățile oferite de Acordul verde al UE. Un alt factor decisiv în acest demers o reprezintă și obligațiile pe care România le are pentru 2030 și 2050 în ceea ce privește regenerabilele și neutralitatea carbonului.
”Pe termen mediu și lung, beneficiile liberalizării pieței se vor reflecta într-un nivel crescut de concurență între furnizori. Prin intrarea de noi furnizori, diversificarea ofertelor de aprovizionare la prețuri competitiv.
Prin stimularea investițiilor în producția de energie electrică și creșterea producției de energie. Toate acestea vor contribui în mod substanțial la asigurarea stabilității pieței și a securității aprovizionării.”, anunța Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE.
De la 1 iulie o nouă scumpire la energia electrică
Un prim efect de bumerang al acestor liberalizări o reprezintă costul facturii clientului final, cetățeanul român. La începutul anului 2021 am avut parte de o primă scumpire cu până la 2 lei la KWh. De atunci, furnizorii din piață au anunțat noi scumpiri pentru consumatorii finali. Astfel se face că de la 1 iulie facturile se vor scumpi cu cel puțin 25% față de aceeași perioadă a anului trecut. O scumpire o vor resimții românii și la factura de gaze naturale, care se va majora tot cu 25 % și tot de la 1 iulie.
”Justificarea pe care Autoritatea o dă este că în 2020 s-au făcut multe investiții, s-au montat contoare inteligente. Ss-au dezvoltat rețele și toate acestea trebuie plătite de consumatorul final. În ceea ce privește creșterea tarifului de distribuție, din valoarea totală, creșterea ar putea fi între 1,31 și 2,84% din calculele noastre, în funcție de mărimea consumului.
O factură ar trebui să scumpească la un apartament cu 1,3, la o casă cu 2,8. Din perspectiva evoluției prețului și a tarifului de distribuție, calculele pe care le-am făcut arată că aceste creșteri vor fi de cel puțin 4-5%”, a explicat Dumitru Chisăliță, expert în energie.