Factură colosală la energie electrică. O familie din Alba Iulia a trăit un șoc după ”citirea indexului”

Factură colosală la energie electrică. O familie din Alba Iulia a trăit un șoc după ”citirea indexului”
O familie din Alba Iulia a primit o factură uriașă pe luna trecută

A fost o zi de weekend cu palpitații pentru o familie din Alba Iulia care și-a consultat online factura la electricitate. Se pare că suma pe care ar trebui să o plătească este una colosală.

Factură colosală la energie electrică

O familia din Alba Iulia probabil a trăit un adevărat șoc când a citit online factura la curent. Oamenii au citit și tot citit suma de plată pe care ar trebui să o achite, și anume, una de peste 27.000 de lei.

După ce au tras însă aer în piept, oamenii au avut puterea să posteze și pe Facebook următorul mesaj:

„Împreună. De peste 120 de ani…Şi facturile cred ca tot de-atunci se adună. Care este reacţia social acceptată când primeşti o factură de 27.808,13 lei, sâmbătă după-masa?”

Acum, familia speră că nota de plată la factură să fie doar greşeală, care va fi remediată de furnizorul de energie electrică. Perioada de facturare înscrisă pe documentul primit este 12.07.2021 – 10.08.2021 și modul de stabilire a consumului este ”citire index”. Data scadentă a facturii este de 7 septembrie 2021.

Însă din comentariile de pe reţeaua de socializare rezultă că situația familiei din Alba Iulia nu este deloc una singulară. Spre exemplu, o altă familie din Alba Iulia a primit o factură în valoare de de 6.000 de lei tot la energie electrică, furnizorul fiind un operator privat.

Greșeala care îți majorează factura la electricitate cu 65%

De altfel, în ce privește facturile uriașe la electricitate, la ora actuală este un adevărat scandal. Aparent, o greșeală îți poate majora factura la lumină chiar și cu 65%.

Se întâmplă că unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din România a dat notificări clienților cărora le expiră contractul că vor plăti noi tarife pe energia electrică, acestea fiind chiar și cu 65% mai mari. Prin urmare, cei care trec cu vederea notificările, se pot trezi cu tarifele majorate chiar și fără ca ei să își dea acordul.

În aceste notificări de majorare a prețurilor se scrie clar că dacă furnizorul nu primește un răspuns de la client în timp util, el va considera că noile condiții contractuale sun acceptate.

„Cunoaștem, din legislație, că tăcerea valorează, până la urmă, un fapt juridic. Adică, dacă am fost notificați cu privire la acea modificare de tarif și nu am manifestat acordul, se presupune că ar putea să modifice acel tarif.

Dacă suntem în situația în care nu am semnat, am aruncat acea notificare de acceptare a noului tarif la coșul de gunoi, trebuie să știm că putem oricând să reziliem acel contract și să ne mutăm la un alt furnizor, fără niciun fel de problemă”, a spus un avocatul Cuculis Adrian, potrivit Antena 3.

Cu toate acestea, specialiștii acestui sector spun că prețul energiei electrice este unul justificat de mare.

„Dacă până nu de mult încercăm să găsim explicații pentru creșterea prețului la energia electrică, ultimele secvențe pe care le vedem mă fac să cred că au apărut o serie de speculații pe bursă și niște adaosuri comerciale care sunt multe peste un nivel optim practicat”, au spus specialiștii.