Fabrica din comunism care va fi transformată în complex rezidențial. Vor fi multe locuri de muncă

de: Ștefan R. Apostol
02 04. 2024

Undeva în Capitală, mai exact în Sectorul 6, se află fabrica din comunism care va fi transformată în complex rezidențial, de altfel prima privatizată de Petre Roman, imediat după 1990. Astăzi, conform datelor, aici vor fi multe locuri de muncă, ca urmare a proiectelor imobiliare.

ÎMI București, fabrica din comunism care va fi transformată în complex rezidențial

Prescurtarea vine de la Întreprindere de Materiale Izolatoare București, și este situată în Sectorul 6 al Capitalei, mai exact pe Șoseaua Electronicii. Pentru cei care nu-și mai aduc aminte de acest colos al vremurilor de tristă amintire, aici se construiau pe vremea comunismului toate elementele de etanșare, covoare, folii PVC, prelate auto, copertine, și multe altele.

După 1990, în prima parte a perioadei de democrație și economie de piață, guvernul condus de Petre Roman era cel care propunea privatizarea fabricii, de altfel aceasta a fost printre primele privatizate de statul român în acele vremuri.

Din păcate, ca mai toți giganții construiți de comuniști, după o perioadă de tranziție și haos, fabrica avea să intre în faliment, ulterior fiind vândută cu tot cu terenul aferent, pe bucăți, câte unui antreprenor interesat să fructifice valoarea imobiliară a zonei.

Așa se face că, pe terenul acestei foste fabrici, în curând se va construi un complex rezidențial, iar conform celor de la Profit.ro, ar fi vorba de cel puțin 3 turnuri rezidențiale. Întregul complex va aparține unui antreprenor de origine libaneză, Beydoun Khalil, de altfel prezent în România și prin intermediul altor afaceri în agricultură, în zona Teleormanului.

Acest nou proiect vine să completeze investițiile în zona imobiliară pentru acest an, după anunțul despre o construcție de milioane de euro aproape de Arcul de Triumf.

Beydoun Khalil se pregătește de construcție

Proiectul, realizat în parteneriat cu o companie islandeză, mai spune sursa citată, va avea sute de apartamente, și vor fi construite pe o parte din terenul fostei fabrici, ce va fi dezafectat în curând. Pentru moment aici se mai află vechile clădiri ale fabricii, dar antreprenorul este gata să demareze demolarea acestora.

Aceeași publicație mai precizează că antreprenorul mai deține alți 4.000 de metri pătrați de teren, aparținând tot de fabrica din comunism care va fi transformată în complex rezidențial, și tot în parteneriat cu firma islandeză Holsgil.

În ceea ce privește noul complex, antreprenorul spune că au fost deja demarate formalitățile urbanistice pentru prima etapă, cea de demolare a vechilor construcții amplasate aici, urmând ca după dezafectare să se înceapă proiectul propriu-zis.

Vor fi multe locuri de muncă pentru alte proiecte imobiliare pe Șoseaua Electronicii

În afară de acest proiect, tot pe Șoseasua Electronicii, din Sectorul 6, mai sunt dezvoltate și alte proiecte imobiliare în curs de finalizare precum este cel demarat de Petre Niculae, un ansamblu de peste 900 de apartamente.

Tot aici, se mai află un alt proiect, autorizat deja pentru construcție, al Atlas Estates, compania deținută de omul de afaceri israelian Ron Izaki, care va avea 725 de apartamente. Genul acesta de proiecte, dezvoltate pe terenurile unor foste fabrici, nu sunt o noutate, anul trecut alți antreprenori anunțând proiecte pe terenul unei foste fabrici celebre din București care a fost demolată.