Extrădarea lui Radu Mazăre, aprobată de Ministerul Justiției din Madagascar. De ce nu este adus în țară

Extrădarea lui Radu Mazăre, aprobată de Ministerul Justiției din Madagascar. De ce nu este adus în țară

Autoritățile din Madagascar au aprobat cererea de extrădare a lui Radu Mazăre, după ce au analizat dosarul trimis de la București.

Radu Mazăre este la un pas de a fi adus în țară după ce ministrul Justiției din Madagascar a aprobat cererea de extrădare. Informația e oferită de publicația L’Express de Madagascar, care îl citează chiar pe ministrul Justiției.

Jean-Jacques Randrianasolo susține că instituția pe care o conduce a analizat dosarul primit de la București și a aprobat extrădare. Numai că oficialul din Madagascar amintește și de cererea de azil politic depusă de Radu Mazăre. Procedurile ar putea fi, în acest caz, îngreunate.

radu mazare

De ce nu poate fi adus Radu Mazăre, deocamdată, în țară

Din punct de vedere juridic, procedurile în cazul lui Radu Mazăre au fost urmare întocmai. Ministerul Justiției de la București a trimis o cerere de extrădare, ea a fost aprobată de Madagascar, așa că, în mod normal, Radu Mazăre ar trebui urcat în avion și trimis la București.

Numai că nu este atât de simplu. Ministrul Justiției din Madagascar a ținut să precizeze că fostul edil al Constanţei a depus cerere pentru azil în Madagascar. Este ceea ce susținea și fiul său, Răducu Mazăre.

Surse citate de presa malgașă susțin că Mazăre a depus o cerere de azil politic, iar judecătorii se vor pronunța în cazul acestei solicitări pe 21 ianuarie 2020. Decizia în cazul său va fi luată de Înalta Curte de Justiție din Madagascar.

Presa malgașă arată, în acest context, că Radu Mazăre nu poate fi forțat să părăsească țara până când cererea sa de azil nu e judecată. El poate invoca așteptarea deciziei și poate avea câștig de cauză. E posibil, așadar, ca aducerea în țară a lui Radu Mazăre să mai dureze o perioadă bună de timp.

Radu Mazăre a părăsit Românie în decembrie 2017, pe când era cercetat sub control judiciar. Autoritățile încearcă să-l aducă în țară pentru că, între timp, a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare în dosarul plajelor din Constanța. De asemenea, mai are o condamnare de aproape 10 ani cu executare, în primă instanță, în dosarul Polaris.