14 apr. 2024 | 11:10

Expert: „Au suficient uraniu pentru a fabrica 12 bombe nucleare în 5 luni”. Temeri pentru Al Treilea Război Mondial după ce Iranul a atacat Israelul

Știri generale
Expert:
Foto: Profimedia

Israelul și Iranul au fost în tensiune pe parcursul celor șase luni de război al Israelului împotriva militanților Hamas din Fâșia Gaza, iar conflictul a atins acum un nou nivel maxim în regiune.

Iranul a lansat aseară primul său atac militar direct împotriva Israelului, provocând tensiuni în regiune, în timp ce armata israeliană afirmă că Iranul a lansat peste 100 de drone purtătoare de bombe.

Iranul a amenințat că va ataca Israelul după ce o lovitură aeriană, atribuită pe scară largă Israelului, a distrus consulatul Iranului din Siria, ucigând 12 persoane, inclusiv doi generali iranieni de elită.

Toate acestea vin după ce un fost inspector de armament al ONU a avertizat în ianuarie că Iranul ar avea suficient uraniu pentru a fabrica 12 bombe nucleare în doar cinci luni, iar temerile privind posibilitatea unui Al Treilea Război Mondial cresc.

David Albright, un fizician american și expert în armament, a declarat că acum este o „realitate nefericită” faptul că oamenii de știință iranieni dețin deja cunoștințele necesare pentru a construi o armă apocaliptică care să distrugă pământul. Și a dezvăluit că statul ar putea avea suficient material radioactiv în decurs de o lună pentru șase arme. În timp ce, după cinci luni, numărul s-ar putea dubla.

Într-un raport publicat pe site-ul Institutului pentru Știință și Securitate Internațională, pe care l-a fondat, dl Albright a spus: „Realitatea nefericită este că Iranul știe deja cum să construiască arme nucleare, deși există unele sarcini neterminate legate de construcția efectivă a acestora.

„Astăzi, ar avea nevoie de doar aproximativ o săptămână pentru a produce prima sa armă nucleară. Într-o lună ar putea avea suficient uraniu de calitate militară pentru șase arme, iar după cinci luni de producție de uraniu de calitate militară, ar putea avea suficient pentru douăsprezece.”

Cum ar putea profita Vladimir Putin de războiul din Orientul Mijlociu

Mark Almond, directorul Institutului de Cercetare a Crizelor din Oxford, crede că Putin va fi bucuros să vadă un conflict între Israel și Iran, deoarece va contribui la alimentarea războiului său.

Conflictul actual din Orientul Mijlociu a stârnit temeri că am putea asista în curând la Al Treilea Război Mondial, iar unii sugerează că președintele rus Vladimir Putin este foarte bucuros la această perspectivă.

Acest lucru se întâmplă în timp ce Israelul și Iranul par a fi gata să se confrunte. Între cele două state există tensiuni de zeci de ani, după Revoluția din Iran din 1979, mullahii care conduc Iranul scandând adesea „moarte Israelului” și negând existența acestuia, notează The Mirror.

Almond crede că America și Marea Britanie sunt considerate principalii inamici din spatele Israelului – unii se referă la SUA ca fiind „Marele Satan”, în timp ce Marea Britanie este „Micul Satan”. Generalii militari au fost în SUA pentru a încerca să coordoneze posibilele reacții din partea Washingtonului la orice izbucnire a violenței.

Expertul nu crede că Iranul are puterea de a distruge Israelul. În ciuda acestui fapt, însă, orice conflict ar putea duce la pierderi masive de vieți omenești în Orientul Mijlociu – chiar mai multe decât de când Iranul și Irakul lui Saddam Hussein au măcelărit sute de mii de oameni în anii 1980.

Un „război al inteligenței artificiale”

Almond crede că va fi un „război al inteligenței artificiale”, în care rachetele și dronele controlate vor juca un rol mai important decât avioanele cu echipaj. El a explicat în continuare cum unii dintre liderii iranieni de linie dură vor să trimită trupe la granița dintre Siria și Israel pentru a încerca să repete tactici similare valurilor umane folosite împotriva lui Saddam.

Invazia Rusiei în Ucraina a arătat cât de perturbatoare pot fi dronele de fabricație iraniană, iar aceasta din urmă a petrecut 40 de ani dezvoltând propriile sale rachete moderne. Dacă s-ar întâmpla ceva, Israelul ar căuta să desfășoare sistemul său de apărare „Cupola de fier” împotriva rachetelor. Acesta a fost foarte eficient împotriva rachetelor primitive lansate de Hamas, dar Iranul a dezvoltat focoase sofisticate care ar putea depăși sau îngloba apărarea Israelului.

Parteneri
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului
Redactia.ro
Cele 4 zodii din horoscop care își schimbă destinul în mai 2024. Vor trăi cea mai frumoasă vară din viața lor
Click.ro
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune că „e groaznic”: „Nu ne așteptam”
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
Spynews
Șoferii români sunt obligați. Se aplică din 1 MAI. Regulile pe care scrie amendă şi SUSPENDARE PERMIS
Capital.ro
Horoscop 2 mai 2024. Taurii obțin succesul dorit, Peștii găsesc răspunsuri în situații dificile
Antena 3
O mai recunoști? A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Decizia neașteptată luată la 73 de ani
Avantaje
PENSII de 10 ORI mai MARI! Mulți români le pot OBȚINE
Mediaflux
Alertă pe litoralul României, în minivacanța de 1 Mai! Dealerii de droguri au început să vândă substanțele interzise
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro