Există munți mai înalți decât Everest? Descoperirea experților care schimbă tot ceea ce știam până acum
Există munți mai înalți decât Everest? Până acum se știa că aceștia sunt cei mai înalți, însă Terra continua să uimească oamenii de știință. Care este descoperirea experților care schimbă tot ceea ce știam până acum în materie de munți.
Au fost descoperiți munți mai înalți ca Everestul. Unde sunt ascunși
Mai mulți oameni de știință de la Universitatea Arizona din SUA, care au efectuat o amplă cercetare, au făcut o descoperire uimitoare.
Au fost descoperiți munți de peste 4 ori mai înalți decât vârful Everest. Aceștia stau ascunși în interiorul Pământului.
Cum s-au descoperit formațiunile din interiorul Terrei
Oamenii de știință au constatat cu stupoare, după ce au folosit datele de la centrele de seismografie din Antarctica, că există munți uriași la limita dintre nucleu și mantaua Terrei, la circa 2.900 de kilometri adâncime.
„Structurile asemănătoare munților pe care le-am descoperit sunt absolut misterioase”, au spus specialiștii americani.
Lanțurile muntoase subterane sunt numite ULVZ
Oamenii de știință au explicat că aceste lanțuri muntoase subterane, numite zone cu viteză ultra joasă sau ULVZ, au reușit să scape de privirea experților în toți acești ani. Totul s-a aflat atunci când cutremurele și exploziile atomice au generat suficiente date seismice pentru a fi observate de ei, potrivit BBC.
Astfel, când cercetătorii s-au uitat la valurile generate de 25 de cutremure, au descoperit că acestea au încetinit în mod inexplicabil când au ajuns la o zonă zimțată de la limita dintre nucleu și mantaua Pământului.
Cât de înalți sunt munții din interiorul Planetei
Acest vast lanț de munți din interiorul Pâmântului este foarte variabil, unele vârfuri se întindeau până la 40 km (24,8 mile) în sus în manta, echivalentul a de 4,5 ori înălțimea Everestului, care măsoară 8.848 de metri.
„Analizând 1000 de înregistrări seismice din Antarctica, metoda noastră de imagistică de înaltă definiție a găsit zone subțiri anormale de material la CMB (limita nucleului cu mantaua) oriunde am sondat”, a declarat geofizicianul de la Arizona State University Edward Garnero.
15 stații seismice sunt în Antarctica
Un alt membru al echipei de oameni de știință de la Universitatea din Alabama și Universitatea de Stat din Arizona, Samantha Hansen căuta lanțuri „muntoase” ascunse – vârfuri pe care niciun explorator nu a pus vreodată piciorul, nici lumina soarelui nu le-a luminat vreodată. Acești munți sunt situați adânc în Pământ.
Din anul 2015, oamenii de știință au instalat numai puțin de 15 stații seismice în Antarctica, acestea având scopul de a studia interiorul Pământului, însă misterioșii munți este posibil să fie pe toate continentele.
Nu în ultimul rând, oamenii de știință nu știu cum s-au format acești munți și nici din ce sunt făcuți.