„Exercițiul” pe care ÎPS Teodosie îl recomandă celor care merg la sală: „Pune toți mușchii în mișcare”

de: Ștefan R. Apostol
07 10. 2024

Dej recunoscut pentru declarațiile sale, multe dintre ele controversate, vine acum un alt moment, poate la fel de controversat, și anume „exercițiul” pe care ÎPS Teodosie îl recomandă românilor, mai ales celor care merg la sală. Cu alte cuvinte, acum inclusiv aceștia au parte de înțelepciunea prelatului în materie de sport.

Care este „exercițiul” pe care ÎPS Teodosie îl recomandă celor care merg la sală

După ce a dat în spațiul public multe declarații controversate, care i-au și adus probleme cu legea, mai nou ÎPS Teodosie a devenit specialist și în sport.

Conform acestuia, există un anume exercițiu pe care cei care se duc la sala de forță ar trebui să-l facă, spunând prelatul că, de fapt, „Pune toți mușchii în mișcare”.  În esență, „exercițiul” pe care ÎPS Teodosie îl recomandă celor care merg la sală se referă la metaniile, care în opinia prelatului „reprezintă cele mai binefăcătoare exerciții fizice”.

Aflat într-un nou dialog cu enoriașii săi, ÎPS Teodosie avea să aducă în discuție acest așa-zis exercițiu, întrebat fiind ce ar fi bine să facă credincioșii pentru sănătatea fizică.

„Peste tot sunt demoni, în jurul nostru. Zicem energii negative. Sigur, este bine să meargă sportivii la sala de sport, că şi-au ales această cale şi e binecuvântată. Dar noi avem sportul nostru religios, metania.”, a spus ÎPS Teodosie, potrivit ct100.ro.

Metania în practica creștină

Pentru cei mai puțin inițiați în practicile creștine, metania reprezintă acea formă de închinare pe care creștinii ortodocși o fac, iar conform doctrinei creștine, „metania este o formă de închinare, de regulă în fața sfinților reprezentați în icoane”.

„Se pot face metanii mici și metanii mari. În primul caz, credinciosul se apleacă spre pământ până când îl atinge cu mâna dreaptă, apoi se ridică, făcându-și simultan semnul Crucii.

În al doilea caz, el îngenunchează, atinge pământul cu fruntea sprijinindu-se cu brațele, apoi se ridică, făcându-și în același timp semnul Crucii. Metania mare, specifică postului, este un gest de profundă smerenie. În timp ce se săvârșește o metanie, se spun cuvintele: «Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul».

Căderea în genunchi simbolizează căderea în păcat, iar ridicarea, însoțită de semnul Crucii, simbolizează ridicarea din păcat, posibilă numai cu ajutorul lui Dumnezeu.”, se precizează, conform doctrinei creștine.

De la sala de forță, în metanie la Biserică

Iată, așadar, cum ÎPS Teodosie mai vine cu un sfat pentru credincioși, mai ales pentru cei care practică acest gen de sport, aproape zilnic.

În opinia prelatului „Nu există exerciţiu fizic mai binefăcător şi mai complet pentru ca să pună în mişcare toţi muşchii trupului precum metania, dacă e făcută corect”.

Așa că, dacă nu avem timp să mergem la sală, putem apela oricând la metanie, în Bisericile Ortodoxe din România.