Exercițiul la care românii nu prea mai știu să răspundă. Tu îl poți rezolva?

de: Ștefan R. Apostol
22 03. 2022

Exercițiile de matematică, fie simple, sau complexe, au anumiți pași pentru a ajunge la rezultatul final, unul bun, binînțeles. În cazul unor exerciții, precum cel pe care vi-l prezentăm în cele urmează, operațiile se fac într-o anume ordine, mai ales când vorbim de exercițiile de matematică care conțin două fracții ordinare. Este important să fim atenți și să ne aducem aminte de cele învățate în școală, iar rezolvarea va fi una extrem de simplă și rapidă.

Exercițiile de matematică cu fracții

Adesea este mai rapid să faci aritmetică cu fracții în minte decât să folosești calculatorul.  Faptul de a putea cel puțin să estimați răspunsul în minte vă permite să verificați dacă ați lucrat corect cu calculatorul.

Multe fracții nu au forme zecimale, așa că fracția este un răspuns mai simplu. O fracție arată, de asemenea, o proporție în mod direct, iar acestea sunt mai greu de văzut cu numere zecimale. Înțelegerea modului în care funcționează aritmetica cu fracții vă va ajuta când veți lucra mai târziu cu expresii algebrice complicate.

La școală, profesorii de matematică își învață elevii despre diferitele strategii de rezolvare a exercițiilor cu fracții. În cazul nostru, exercițiul poate părea unul simplu, dar dacă nu suntem atenți, s-ar putea ca rezultatul final să nu fie cel corect.

Cum rezolvăm următorul exercițiu?

Se dă următorul exercițiu cu două fracții ordinare, 9 – 3:1/3 +1. Rezultatul ar trebui să fie ușor de aflat, dacă știm care sunt operațiile care trebuiesc rezolvate în primă fază. Deși pare simplu, nu te grăbi să dai răspunsul, s-ar putea să te înșeli, dar te ajutăm noi cu rezolvarea.

Având în vedere că avem două fracții ordinare, în primă fază le vom rezolva pe acestea, după cum urmează:

1.Regula împărțirii a două fracții ordinare

Regula matematică pentru acest gen de operații spune că atunci când avem o împărțire a două fracții ordinare, transformăm în înmulțire prima fracție și a doua fracție inversată. În cazul nostru, operația matematică va arăta așa: 3:1/3=> 3×3/1=9.

2.Operația de scădere și de adunare

După ce am aflat rezultatul celor două fracții ordinare, trecem la următoarele două operații, și anume scăderea, ulterior adunarea, după exemplul următor: 9-9+1=1.

Rezultatul final al exercițiului nostru este acum evident, și anume va fi „1”

Dacă ai avut același rezultat, înseamnă că nu ai uitat ceea ce ai învățat la școală la orele de matematică. Dacă rezultatul nu a fost cel enunțat anterior, înseamnă că te-ai grăbit. Mai încearcă odată, un alt exercițiu de acest gen și vezi ce rezultat vei avea.