Exercițiul de matematică de clasa a IV-a pe care Nicușor Dan l-a rezolvat la TV. I-a pus în încurcătură pe elevi
Școala românească, deși blamată și de multe ori criticată pentru volumul mare de informații, poate pune în dificultate și un olimpic la matematică, precum este și primarul Bucureștiului. Vorbim despre exercițiul de matematică de clasa a IV-a pe care Nicușor Dan l-a rezolvat la TV, dar care i-a pus în încurcătură pe elevi.
Care este exercițiul de matematică de clasa a IV-a pe care Nicușor Dan l-a rezolvat la TV
Deși la acest moment este la al doilea mandat ca Primar General al Capitalei, se știe despre Nicușor Dan că este absolvent al unei facultăți de matematică de prestigiu din Franța.
Ba mai mult, așa cum de altfel avea să recunoască la Digi24, actualul edil a fost de multe ori olimpic la matematică. Cu toate astea, Nicușor Dan a fost provcat în direct să rezolve un exercițiu de matematică de clasa a IV-a care i-a pus în încurcătură pe elevi. Enunțul exercițiului este următorul:
„Care este cel mai mic număr natural, astfel încât dacă iau ultima cifră și o mut la începutul lui, numărul obținut este de 2 ori mai mare decât cel inițial?”
Nicușor Dan: „Cred că în România se învață prea mult”
Dar, după mai multe calcule făcute, fără să dea un răspuns exact, Nicușor Dan avea să recunoască:
„Cred că în România se învață prea mult la nivelul școlii și al liceului.
Eu am fost în Franța după 3 ani de facultate, era deja obosit, și colegii mei atunci începeau. Erau în facultate și făcuseră un liceu normal, își deschiseseră cultura generală și atunci descopereau. Eu făcusem toate olimpiadele posibile și eram deja obosit când trebuia să accelerez.
Doi: ce învățăm noi în școală nu este raportat la realitatea din jurul nostru,” a declarat Nicușor Dan.
Concluzia la care a ajuns Nicușor Dan, referitoare la acest exercițiu, este că face parte din acel gen de exerciții încuietoare pentru elevii din ciclul primar.
Care este soluția la exercițiul de matematică de clasa a IV-a
Pe de altă parte, deși enunțul ar putea fi unul ușor de înțeles pentru un elev de clasa a IV-a, dar așa cum spun alți profesori de matematică, rezolvarea exercițiului este cu mult peste clasa a IV-a, și chiar clasa a V-a.
Așadar, la prima vedere enunțul acestui exercițiu pare unul simplu și care-ți dă toate datele problemei. În realitate însă, se pare că exercițiul de matematică de clasa a IV-a i-a pus în încurcătură pe elevi.
Soluția acestei probleme, după cum declara un alt profesor de matematică, ar avea de fapt 18 cifre. Același profesor avea să prezinte, tot la Digi24, principiul rezolvării acestei probleme cu un rezultat de 18 cifre.
Profesorul spune că se va scrie numărul în baza 10, adică 10ab cu bară dedesupt, unde „a” este la rândul lui un număr cu mai multe cifre, se va înmulți cu 2. Ulterior se va face o ecuație cu răsturnatul acestui număr, apoi luăm ultima cifră și o punem în față. Astfel se va ajunge la o ecuație în care acest număr 10 la puterea n – 2 va divizibil cu cifra 19.
Numărul final al acestui exercițiu este 21052631578947368105263157894736842