EXCLUSIV Secretul lui Benone Sinulescu s-a aflat. Cine l-a pus să cânte: ”O să faci carieră, măi puţă!‘‘

EXCLUSIV Secretul lui Benone Sinulescu s-a aflat. Cine l-a pus să cânte: ”O să faci carieră, măi puţă!‘‘
Benone Sinulescu, despre începutul carierei: cine l-a pus să cânte

Solistul Benone Sinulescu (83 de ani), una dintre vocile cele mai îndrăgite ale cântului popular românesc din ultimii 60 de ani, are amintiri de neuitat de la debutul artistic. Puţini ştiu că, la momentul în care viitoarea noastră vedetă se pregătea să-și facă un nume pe scena muzicii româneşti, Benone Sinulescu a avut parte de un ‘‘botez‘‘ de neuitat.

Secretul lui Benone Sinulescu. Cine l-a pus să cânte?

Maria Tănase, cea supranumită ‘‘Pasărea măiastră‘‘, i-a remarcat lui Benone vocea, astfel că şi-a dorit să-l cunoască. Întâmplarea a făcut ca Benone Sinulescu și Maria Tănase să se intersecteze în primăvara anului 1959, pe holurile Radiodifuziunii Române, pe când artistul avea doar 22 de ani. Nea Beni, cum îi zic azi apropiaţii, avea deja o melodie în top, ‘‘La Lenuța în cerdac‘‘, pe placul și directorului de atunci al Radioului, Mihail Sadoveanu. Cântărețul ne-a povestit cu nostalgie despre acea întâlnire de suflet cu Maria:

‘‘Îmi amintesc până azi că mi s-a tăiat respiraţia când când m-am trezit faţă-n faţă cu Maria Tănase. Eu, un puşti de 22 de ani, care habar nu aveam ce e viaţa, ea, ditamai vedeta. Şi s-a comportat faţă de mine ca o mamă, aş zice. Îmi amintesc că, după ce m-a mângâiat, m-a tras uşor de ureche, mi-a lăudat stilul de interpretare. Dar ceea ce nu am spus niciodată până acum, şi o spun în premieră pentru voi, e ceea ce mi-a zis. Am preferat mereu să declar că vorbele ei au sunat aşa: ”O să faci carieră, măi ţâcă!”.

Maria Tănase și Mihail Sadoveanu

„Aveam niște emoții. Era toată șefimea acolo, nu puteai să te faci de râs”

De fapt, vorbele Mariei Tănase au fost: ”O să faci carieră, măi puţă!‘‘, a declarat pentru impact.ro Benone Sinulescu. Un an şi ceva mai târziu, în toamna lui 1960, Maria Tănase şi Benone Sinulescu aveau să se reîntâlnească, la inaugurarea Sălii Palatului, unde toată ‘‘spuma‘‘ lumii noastre muzicale fusese invitată să cânte. Printre ei, şi cei doi eroi ai noştri:

”Fiecare dintre noi trebuia să interpretăm câte o melodie. Aveam nişte emoţii. Era toată şefimea acolo, nu puteai să te faci de râs. Tremuram tot. În fine, îmi vine rândul, intru, dau drumul la voce şi plec de pe scenă uşurat. Am zis plec? Am zburat, de fapt. Peste câteva minute, îmi aud numele strigat de voci diferite, pe care nu le ştiam. Aveam să fiu chemat la bis. Doar eu şi Maria Tănase. Aşa se face că am cântat nu una, ci trei melodii. Bine că mi-am amintit versurile, căci, altfel, cine ştie, nu mai stăteam astăzi cu voi la poveşti‘‘, face haz de amintirile sale îndrăgitul solist.

Benone Sinulescu, născut în 1937 în comuna buzoiană Siriu, continuă să cânte și la vârsta actuală, de 83 de ani. Retras de câțiva ani buni la Bârzava, o comună situată la circa 60 de kilometri de Arad, Nea Beni continuă să culeagă din folclor diverse piese populare pentru „vremurile bune ce vor veni, după ce trece pandemia asta!”.

În prezent, Benone Sinulescu își invită fanii să-i asculte ultima romanţă, sector muzical pe care ‘‘l-a atacat‘‘ recent, intitulată ‘Ionică‘‘ sau ‘‘Scrisoare de la mama‘‘ și lansată pe albumul ”Radu mamii, Radule‘‘.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI