Evoluția rochiei de mireasă. Cine a purtat prima oară rochia albă la nuntă

de: Ana Chivu
06 08. 2019

Rochia de mireasă este unul dintre cele mai importante lucruri pentru o femeie, în cadrul unuia din cele mai emoționante și frumoase evenimente din viața de cuplu. Care este istoria rochiei și cine a purtat pentru prima oară la nuntă vestimentația albă?

Istoria rochiei de mireasă. Cine a purtat alb la nuntă pentr prima oară?

Prima mireasă care a purtat alb la nuntă, astfel pornind o întreagă tradiție, a fost Regina Scoției, Mary, la nunta sa din anul 1559. Aceasta s-a căsătorit cu Delfinul Franței. Reginele Franței alegeau atunci albul drept culoare a doliului. Albul displăcea enorm la acea vreme, dar nu era vorba de o rochie, ci despre un costum alb, obligatoriu.

Acesta trebuia să fie foarte fragil, astfel că urma să fie distrus în timpul petrecerii. Pe de altă parte, Maria Stuart a ales negru la nunta sa, alegere extrem de elegantă și austeră, care venea bine pe orice tip de siluetă. Din păcate, regina Scoției care purtase alb nu a prea avut o soartă bună, așa că s-a trecut, pentr o vreme, alrochia de mireasă neagră.

Istoria rochiei de mireasă. Cine a purtat alb la nuntă pentru prima oară?

Top 5 curiozități despre rochia de mireasă

-Primul model de rochie de mireasă a fost purtată în urmă cu aproximativ 2000 de ani, în Egiptul Antic. Acesta avea un design destul de apropiat față de cel al rochiilor de mireasă actuale, fiind confecționată din suprapuneri de drapaje albe, simple.

-În perioda Evului Mediu, tinerele care se căsătoreau purtau în timpul ceremoniei rochii roșii, realizate, în cele mai multe dintre cazuri, din catifea sau pânză. Atunci încep să apară primele modele ceva mai elaborate de rochii pentru nuntă, care aveau aplicate diverse accesorii.

-Tot în Evul Mediu, tiara pe care o aleg majoritatea mireselor moderne există sub forma unei coroane de dimensiuni mari, care avea aspectul unui turn și care cântărea destul de mult.

-Mai târziu, în secolul XVII, rochiile de mireasă se regăseau în nuanțe pastelate de roz. În aceasta perioada apare un element inedit pentru accesorizarea rochiilor de mireasa: gulerul.

-În anumite culturi, familiile cu o situație financiară precară nu alegeau rochii deosebite pentru viitoarea mireasă. Obiceiul era ca tânăra să poarte la propria nunta cea mai buna rochie pe care o avea.