Evaluarea Națională 2019. Modele de subiecte la Limba Română
Evaluarea Națională 2019. Sesiunea din acest an începe pe data de 18 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura Română. Elevii de clasa a VIII-a au terminat vineri cursurile și se pregătesc să susțină examenul. Ei au la dispoziție modelele de subiecte care s-au dat anul trecut.
Evaluarea Națională 2019. Modele de subiecte la Limba Română
La proba scrisă la Limba și literatura Română de anul trecut, elevii care au susținut Evaluarea Națională au primit un text (Tudor Arghezi, Neguţătorul de ochelari) și 2 cerințe cu mai multe subpuncte fiecare.
Li s-a cerut, spre exemplu, să noteze câte un sinonim potrivit pentru sensul din text al unor cuvinte, apoi să menționeze rolul unei virgule din text. Li s-a mai cerut să formuleze două idei principale/secundare din textul dat și să precizeze într-un enunţ motivul pentru care clientul cere ochelari fără număr.
„Redactează o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motivezi apartenenţa la genul dramatic a textului dat. 16 puncte. În compunerea ta, trebuie: – să precizezi patru trăsături ale genului dramatic; – să prezinţi detaliat două trăsături ale genului dramatic, valorificând fragmentul dat; – să respecţi structura specifică tipului de compunere cerut; – să ai obligatoriu numărul minim de cuvinte precizat”, a fost încă una dintre cerințe.
La cel de-al doilea subiect s-a dat un text din Mădălin-Cristian Focşa (coordonator), Canioanele Pietrei Mari, în „Ghidul turistic Valea Prahovei – Braşov – Culoarul Rucăr-Bran.” Elevii au avut de redactat câte un enunț în care să precizeze următoarele aspecte din textul dat: numele masivului muntos în care se găseşte Canionul Tamina; motivul pentru care unul dintre canioane a fost numit Şapte Scări.
La punctul B de la subiectul al doilea, elevii care au susținut Evaluarea Națională – proba scrisă la Limba și literatura Română au avut de redactat o narațiune de 150 – 300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută la munte. În compunere, au trebuit să relateze o întâmplare, respectând succesiunea logică a faptelor, să precizeze două elemente ale contextului spaţio-temporal, să aibă un conţinut adecvat cerinţei și să respecte precizarea privind numărul de cuvinte.
Respectarea ordinii cerințelor nu a fost obligatorie în lucrare. Elevii au primit 14 puncte pentru redactarea întregii lucrări (unitatea compoziţiei – 2 p.; coerenţa textului – 2 p.; registrul de comunicare, stilul şi vocabularul adecvate conţinutului – 2 p.; ortografia – 3 p.; punctuaţia – 3 p.; aşezarea corectă a textului în pagină – 1 p.; lizibilitatea – 1p.).
Proba scrisă la Limba și literatura Română va fi susținută pe 18 iunie 2018. Poți descărca de AICI subiectele la Limba Română.