Evaluarea Națională 2019. Calendarul probelor. Când încep și care sunt datele examenelor

Evaluarea Națională 2019. Calendarul probelor. Când încep și care sunt datele examenelor

Evaluarea Națională 2019. Află care este calendarul probelor scrise pentru elevii care termină clasa a VIII-a. Tot aici o să afli și datele exacte ale examenelor.

Evaluarea Națională 2019: de ce susțin elevii aceste examene

În fiecare an, are loc Evaluare Națională a tuturor elevilor de clasa a VIII-a care se înscriu la această examinare externă sumativă. Copiilor le sunt testate competențele dobândite pe parcursul învățământului gimnazial.

Întreaga examinare se desfășoară într-o singură sesiune, spre deosebire de BAC. Au dreptul să susțină aceste examene atât elevii din sistemul de învățământ la stat, cât și din cel particular. Susținerea examenelor nu presupune plata vreunei taxe.

În continuare, media pe care elevii o vor obține la Evaluarea Națională este un criteriu esențial pentru admiterea la învățământul liceal.

În cadrul mediei de admitere la liceu, media de la evaluarea națională contează în proporție de 80%, iar media generală din cei patru ani de gimnaziu ai candidatului cântărește 20%.

Calendarul probelor la Evaluarea Națională 2019

 • 3 – 7 iunie: este perioada în care elevii care termină clasa a VIII-a se pot înscrie la examinare;
 • 7 iunie 2019: se încheie cursurile pentru clasa a VIII-a;
 • 18 iunie: are loc prima probă scrisă, la limba și literatura română;
 • 20 iunie: a doua probă scrisă, la matematică;
 • 21 iunie:  a treia probă scrisă, unde e cazul, la limba și literatura maternă;
 • 25 iunie: afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00);
 • 25 iunie: depunerea contestațiilor (orele 14:00 – 20:00);
 • 26-28 iunie:  perioada de soluționare a contestațiilor;
 • 29 iunie: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Spre deosebire de anii precedenți, înscrierea elevilor/candidaților la Evaluarea Națională din seria curentă de absolvenți se face la secretariatele unităților de învățământ pe care aceștia le-au absolvit.

Înscrierile se fac de către secretarii unităților de învățământ, în conformitate cu evidențele școlii, astfel că nu mai există o cerere-tip, iar părinții nu trebuie să mai vină la școală. Pentru candidații din anii precedenți, înscrierea se face de către secretariatul unității de învățământ pe care candidații au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceștia.

Evaluarea Națională 2019. Calendarul probelor. Când încep și care sunt datele examenelor

Când se fac înscrierile la liceu:

 • 3 – 7 iulie 2019: Elevii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere la liceu;
 • 4 – 8 iulie 2019: Elevii și părinții verifică fişele de înscriere la liceu și corectează eventualele greşeli în baza de date computerizată.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, „sprijină” învățământul profesional

Guvernului i se pare că sunt cam mulți studenți în România și prea mulți tineri visează să facă o facultate, dar Ecaterina Andronescu îndeamnă elevii să aleagă și școlile profesionale, mai ales că România duce lipsă de meseriași.

„Analiza datelor din anii anteriori ne arată că toţi cei care intră în liceu cu medii mai mici de 5 se încadrează în cei care nu promovează examenul de Bacalaureat. S-au adunat circa 700.000 de tineri care nu au promovat examenul de Bacalaureat. Când ne interesăm de ei unde sunt, răspunsurile pe care le găsim sunt unele care sunt descurajante pentru noi, pentru că sunt muncitori necalificaţi undeva în lume.” Ecaterina Andronescu