Eutanasierea și sinuciderea asistată, legale în Europa: consecințele nebănuite ale noii decizii

de: Puiu Alexandru
28 02. 2020

Sinuciderea asistată sau eutanasierea a devenit un subiect mai aprins în ultimul deceniu, când un număr important de oameni militează pentru o încheiere a vieții în termeni proprii. Opiniile sunt însă foarte divizate.

Printr-o decizie neașteptată a Curții Constituționale din Germania, într-una dintre cele mai puternice țări europene, eutanasierea și sinuciderea asistată au devenit legale. De fapt, decizia curții a fost de a declara ca fiind neconstituțională interdicția de sinucidere asistată medical. Verdictul a fost pronunțat la mijlocul acestei săptămâni la Karlsruhe.

Deznodământul a fost unul cât se poate de clar. „Există un drept la moarte autodeterminată”, a declarat președintele Curții, Andreas Voßkuhle. În final, judecătorii din imaginea de mai jos au definiti ca fiind legală opțiunea de a te sinucide sau de profita de oferte de la terți cu aceeași finalitate. Ca referință, până în acest moment, articolul 217 din dreptul penal german clasifica această practică ca fiind ilegală. Subiectul a ajuns în fața Curții Constituționale din Germania în urma unor proteste susținute atât din partea bolnavilor, cât și a medicilor sau asistenților de suicid medical.

În urma unui lung proces dezbatere, judecătorii curții au emis un comunicat pe marginea acestui subiect, pe 26 februarie, în urmă cu câteva zile. „Dreptul general de personalitate (Art. 2 Par.1 corelat cu Art. 1 Par. 1 din Constituție) include dreptul la moarte autodeterminată. Acest drept include libertatea de a se sinucide și de a utiliza ajutorul voluntar al terților. Decizia luată de individ în exercitarea acestui drept de a-și pune capăt vieții, în conformitate cu înțelegerea calității vieții și a semnificației propriei existențe, trebuie respectată ca act de autodeterminare autonomă de către stat și societate”, se arată în documentul cu pricina.

Până în acest moment, guvernanții nemți au fost de părere că orice legiferare a acestor acte ar ajunge, în definitiv, să pună presiune pe oamenii bolnavi sau foarte bătrâni ca să opteze pentru suicid.

De partea celealtă a baricadei, mai mulți doctori au fost de altă părere. „Este o decizie bună pentru persoanele aflate în situații disperate, pe care le putem trata acum absolut normal, în funcție de conștiința noastră”, a spus Matthias Thöns, medic de îngrijire paliativă a persoanelor bolnave terminal, pentru Spiegel.de. „Pot să prescriu din nou calmante puternice, fără să-mi fie frică de legea penală”, a spus el. „Și pot arăta pacienților o cale de ieșire din situații disperate, fără să le indic metode brutale de sinucidere.”, a adăugat același medic.