Eurovision 2022. Rusia a fost suspendată din concurs în urma atacurilor din Ucraina

Eurovision 2022. Rusia a fost suspendată din concurs în urma atacurilor din Ucraina
Eurovision 2022. Rusia a fost suspendata din concurs in urma atacurilor din Ucraina

După ce Rusia a invadat Ucraina joi, 24 februarie, Uniunea Europeană de Radiodifuziune a luat o măsură drastică în privința statului rus. În urma declanșării războiului, Rusia a fost suspendată din concursul Eurovision 2022, pe motiv că acest lucru ar „aduce concurența în discredit”. 

Rusia nu va mai participa la Eurovision 2022

Rusia a fost descalificată de la Eurovision Song Contest 2022, după ce Vladimir Putin a ordonat atacul armat asupra Ucrainei, în dimineața zilei de joi, 24 februarie.

Rețeaua de radiodifuziune publică ucraineană UA:PBC a trimis o scrisoare deschisă către EBU în ziua în care armata rusă a invadat statul ucrainean.

Deși, inițial, cei de la Eurovision nu au împiedicat participarea reprezentanților rușilor la concursul din 2022, iată că oficialii competiției muzicale s-au răzgândit, ulterior, declarând că Rusia a fost suspendată.

„Colegiul executiv al EBU a luat decizia de descalifica Rusia, în urma unei recomandări a organului de conducere al Eurovision Song Contest, Grupul de Referință, pe baza regulilor evenimentului și a valorilor EBU.

Decizia reflectă îngrijorarea că, în lumina crizei fără precedent din Ucraina, includerea unei candidaturi ruse în Concursul din acest an ar aduce concurența în discredit.

Rămânem dedicați protejării valorilor unei competiții culturale care promovează schimbul și înțelegerea internațională, reunește publicul, celebrează diversitatea prin muzică și unește Europa pe o singură scenă.”, a declarat organizația într-un comunicat oficial publicat vineri, 25 februarie, potrivit celor de la Euronews.

Organizatorii Eurovision Song Contest au primit o serie de solicitări de a interzice Rusiei să participe la competiția din acest an.

Când și unde va avea loc concursul Eurovision 2022

Concursul muzical Eurovision 2022 se va desfășura în perioada 10-14 mai în orașul Torino din Italia. Concursul este împărțit în două serii de semifinale înainte de marea finală de sâmbătă, 14 mai. Atât Rusia, cât și Ucraina se regăseau pe lista participanților din prima semifinală din 10 mai.

Inițial, Uniunea Europeană de Radiodifuziune, organizația din spatele concursului, a rămas imparțială în această chestiune, publicând o declarație în care spunea că va permite participarea Rusiei la Eurovision 2022.

„Concursul Eurovision este un eveniment cultural apolitic. EBU este totuși îngrijorată de evenimentele actuale din Ucraina și va continua să monitorizeze îndeaproape situația.!”

După ce Rusia a început joi un atac militar complet asupra Ucrainei, mulți oameni au început să sugereze că acest lucru ar trebui să ducă la interdicția de la concurs.

Alina Pash a fost nevoită să se retragă de la Eurovision 2022, fiind înlocuită cu grupul Kalush Orchestra. Artista din Ucraina a stârnit numeroase controverse, după ce s-a aflat că a vizitat Crimeea în anul 2015, teritoriu anexat Rusiei în 2014.

Urmăriți Playtech.ro și pe