Europa este în alertă. Ce se întâmplă acum în țara vecină cu România. Anunțul autorităților

Europa este în alertă. Ce se întâmplă acum în țara vecină cu România. Anunțul autorităților
Europa este în alertă. Ce se întâmplă acum în țara vecină cu România. Anunțul autorităților. Sursa foto: digi24.ro

Pompierii ucraineni încearcă din răsputeri să controleze incendiile de pădure izbucnite în pădurile radioactive din jurul localităţii Cernobîl.

Europa este în alertă. Ce se întâmplă acum în țara vecină cu România. Anunțul autorităților

Pompierii din Ucraina luptă cu flăcările izbucnite în pădurea din jurul Cernobîlului, zonă grav afectată de explozia centralei nucleare din anul 1986.

Regiunea este abandonată încă de la momentul exploziei şi este încă improprie pentru locuirea de către populaţie. Zona este în continuare extrem de radioactivă, iar flăcările nu fac decât să accentueze această situație.

Astfel, valorile radiaţiilor din zona adiacentă incendiilor de pădure, acolo unde fumul a acoperit o mare parte din zonă, au crescut, iar vântul împrăştie pericolul spre Belarus și Rusia. Asta se întâmplă încă de la izbucnirea incendiului, în urmă cu o săptămână.

Europa este în alertă. Ce se întâmplă acum în țara vecină cu România. Anunțul autorităților
Europa este în alertă. Ce se întâmplă acum în țara vecină cu România. Anunțul autorităților. Sursa foto: b1.ro

De curând, vântul şi-a schimbat cursul, iar radiaţiile se duc spre Kiev, capitala Ucrainei. Autorităţile din Kiev susţin că nivelul radiaţiilor este încă normal în oraşul în care locuiesc aproximativ  3 milioane de oameni.

De asemenea, există pericolul ca vântul puternic să înteţească şi focul, nu numai să împrăştie radiaţiile, iar acesta să ajungă la centrala nucleară, care este încă foarte radioactivă.  „Incendiile nu se află încă sub control”, a declarat Katerina Pavlova, şefa agenţiei care manageriază Zona de Excluziune.

După explozia centralei de la Cernobîl din 1986, autorităţile sovietice au stabilit, o „Zonp de Excluziune”, întinsă pe o arie de aproximativ 30 de kilometri. În jurul acestei zone a fost montat un gard de sârmă ghimpată. Accesul în zonă este interzis, cu excepția personalului din zonă și a grupurilor de turişti.

Firma care se ocupă de Zona de Excluziune a informat că fumul contaminat ar urma să ajungă în Kiev în acest weekend. Administratorul zonei încearcă, de asemenea, să protejeze centrala foarte radioactivă, dar și zonele abandonate din jurul ei.

Autorităţile nu cunosc încă motivul izbucnirii incendiului. Una dintre posibilităţi ar fi fermierii, care să fi incendiat intenţionat pentru pregătirea lucrărilor agricole. Astfel, flăcările ar fi fost scăpate de sub control, focul ajungând în Zona de Excluziune.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI