Euroins e oficial în faliment. Cât mai sunt valabile poliţele de asigurare

de: Ștefan R. Apostol
09 06. 2023

După luni de nesiguranță și certuri, acuzații, s-a dat în cursul aceste zile decizia oficială din partea Tribunalului București. Euroins e oficial în faliment. În acest context, așa cum era de așteptat, mulți dintre cei care încă mai au asigurări RCA la compania falimentară, se întreabă „Cât mai sunt valabile poliţele de asigurare?” Încercăm în cele ce urmează să explicăm aceste aspecte.

Tribunalul București a dat decizia finală! Euroins e oficial în faliment

După ce era anunțată intenția de băga în zona falimentară a celui mai mare asigurător RCA de pe piață, după dispariția City Insurance, Euroins. Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) a finalizat raportul de inspecție la Euroins România, subsidiară a grupului bulgar de asigurări Euroins, în luna mai a acestui an.

Concluzia inspecției era că societatea are nevoie de 500 milioane euro pentru a îndeplini cerința de capital de solvabilitate, potrivit Financial Intelligence, care citează surse familiare cu raportul.

Vezi și: Polițele RCA explodează în România. Cât de mult se vor scumpi după falimentul City Insurance

Dar, cum sumele nu au putut fi colectate, s-a trecut direct la procedura de faliment, admisă astăzi în instanță, la Tribunalul București, conform aceleiași surse menționate anterior. Aceiași publicație ai menționează că, în urma decizie date de Tribunalul București, Fondul de Garantare a Asigurărilor (FGA), anunță cât mai sunt valabile poliţele de asigurare.

Vezi și: Veste de ultimă oră pentru șoferii cu poliță RCA la Euroins. S-a făcut anunțul chiar acum

FGA explică cât mai sunt valabile poliţele de asigurare

Conform legislației în vigoare, Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, perioada de valabilitate a actualelor polițe de asigurare RCA emise de Euroins vor mai fi valabile până pe 8 septembrie 2023, adică 90 de zile de la data declanșării procedurii de faliment a Euroins. Termenul este valabil, conform datelor din piață, pentru toate celor aproximativ 2,9 milioane de polițe/contracte de asigurări, din care 2 milioane reprezintă doar polițele RCA.

Vezi și: Vestea momentului pentru șoferii români. De când poți cumpăra poliță RCA de la CEC Bank

În martie a.c., pe 17, când Euroins rămânea fără drept de licență de funcționare, avea aproximativ 3,88 milioane de contracte de asigurări active, la acel moment aproximativ 2,78 milioane reprezentând doar polițele RCA emise în piață.

Peste 90.000 de cereri de plată până pe 8 iunie

Fondul de Garantare a Asigurărilor (FGA), mai spune că până ieri, 8 iunie, au fost înregistrate un total de 92.168 de cereri de plată doar din partea creditorilor de asigurări pe care Euroins îi are, dintre care 53.976 au fost înregistrate clar, iar din aceastî cifră, doar 35.610 cereri erau de plată-daune prin Anexa 10, iar 18.366 au fost cereri de plată de restituire primă, regăsite la Anexa 9 din contractele de asigurări încheiate de Euroins.

Vezi și: Unde au fost transferaţi toţi banii Euroins, de fapt. Aşa au rămas fără asigurare milioane de şoferi români

FGA mai precizează că formularele potențialilor creditori de asigurări ai Euroins se pot completa online, pe site-ul instituției, aici.