‘Este un dezastru’. Scandal fără precedent în Europa despre aderarea României la Schengen

de: Ștefan R. Apostol
03 10. 2023

Scandalul iscat de votul Austriei cu privire la aderarea României la spațiul Schengen încă mai suscită reacții și critici dure. Printre cele mai recente sunt și cele ale ministrului de externe din Luxemburg, Jean Asselborn, care a vorbit recent în presa germană despre veto-ul Austriei.

Aderarea la Schengen. Guvernul de la București amenință Austria cu un proces

Planurile comune ale României și Bulgariei de a intra în spațiul Schengen erau destrămate după votul de veto din decembrie anul trecut al cancelariei austriece.

Vezi și: Anunț important despre aderarea României la Schengen. Ce a spus președintele Consiliului European

Deși cu puțin înainte de întâlnirea din cadrul Consiliului JAI de anul trecut nimic nu anunța acest dezastru, au existat totuși semne din partea Austriei că s-ar putea să întoarcă spatele celor două state est-europene.

Votul a declanșat ulterior un val de critici dure la adresa Austriei și a motivelor invocate, cel puțin în privința României, iar ulterior mai exista o speranță pentru 2023, după ce Suedia prelua șefia Comisiei.

Din păcate, Suedia, deși susținătoare a aderării României, avea să facă un pas în spate fără a mai comenta în vreun fel o posibilă decizie pozitivă României.

Pe acest fond, guvernul condus de Marcel Ciolacu anunța recent că va intenta proces Austriei, premierul Marcel Ciolacu declarând că România și-ar putea cere înapoi ”pierderile cauzate de neaderarea” la zona de liberă circulație, prin acest demers.

Luxemburg critică dur veto-ul Austriei

Într-un interviu acordat recent presei germane, ministrul de externe al micuțului stat Luxemburg, Jean Asselborn, a decis să critice în termeni duri decizia Austriei de a refuza intrarea României în cadrul spațiului de liberă trecere, Schengen:

”Este un dezastru! Migrația nu are nimic de-a face cu asta. Sunt câteva sute care vin.

Îmi pare rău că trebuie să spun asta, dar este ceva neeuropean. Austria urmărește o politică care nu se potrivește cu adevărat Austriei.

Este o țară deschisă, are mulți turiști, dar asta nu înseamnă că trebuie să blochezi tot ceea ce ar trebui să fie decis la nivel european.”, a declarat ministrul pentru publicația Salzburger Nachrichten.

Află și: Iohannis și Ciolacu, întâlnire pentru aderarea României în Schengen. Ce vrea să facă liderul PSD în decembrie

Scandal fără precedent între cele două state pe marginea Schengen

Anul 2023 nu a adus nicio schimbare din punctul de vedere al cancelariei austriece cu privire la aderarea României la Schengen.

Recent autoritățile austriece au declarat că rămân ferme în poziția lor împotriva includerii României și Bulgariei în Spațiul Schengen, confirmarea venind din partea Ministerului austriac de Interne:

„Adevărul este că nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește poziția clară a Austriei. Atâta timp cât sistemul ‘Schengen’ nu funcționează, nu are rost să îl extindem.

Presiunea migrației rămâne ridicată. Acest lucru înseamnă că protecția frontierelor externe nu funcționează în mod clar.

În acest context și din punctul de vedere actual, Austria nu poate susține în acest stadiu aderarea Bulgariei și României”, a subliniat Ministerul de Interne.

Află și:  Ce câștigă România dacă dă în judecată Austria. Ce alte soluții există și cum poate schimba Iohannis situația INTERVIU

Rămâne de urmărit dacă statul român va merge mai departe cu demersul în justiție și dacă va veni sau nu o decizie pozitivă în acest sens.