Este total „de porc”: Ce conține pateul de porc, toți românii trebuie să știe ce cumpară, de fapt, de la Lidl, Kaufland sau orice magazin din România
Pateul de ficat este unul dintre produsele preferate de români, mulți dintre aceștia dorind să opteze pentru un aliment sănătos și gustos. Din păcate, lucrurile nu sunt deloc așa, iar acest lucru este dovedit de studiile efectuate de către Protecția Consumatorilor, pe baza etichetelor afișate de producători. Veste oferită de specialiști nu încurajează în mod special consumul acestui produs, așa că fiecare cetățean are dreptul să facă o alegere personală în cunoștință de cauză. Iată ce conține, de fapt, vestitul pate de ficat, în funcție de firma care îl produce.
Ce conține, de fapt, îndrăgitul pate de ficat
Protecția Consumatorilor a efectuat acest studiu pe baza a 40 de produse care se regăsesc în diverse magazine alimentare și supermarketuri frecventate de majoritatea românilor, pe listă aflându-se Lidl, Carrefour, Auchan, Selgros, Auchan România, Scandia Food SRL.
Rezultatele studiului nu sunt neapărat îmbucurătoare, descoperindu-se o cantitate mică de ficat de porc, între 15-47%, în funcție de firma producătoare. Printre produsele de bază identificate s-a observat că, din punct de vedere al ingredientului principal, 45% au în compoziție apa, 37,5% au ficatul de porc, 12,5% slănină și 5% alt tip de carne.
Care sunt firmele producătoare de pateu de ficat cu conținut ridicat de aditivi
Din păcate, 72,5%, adică un procent impresionat dintre produse conține aditivi alimentari, numărul acestora variind între 1-6, în funcție de firma producătoare. Astfel că, 5% din produse au în compoziție 6 E-uri, 7,5% din produse au în compoziție 5 E-uri, 5% din produse au în compoziție 4 E-uri, 2,5% din produse au în compoziție 3 E-uri, 27,5% din produse au în compoziție 2 E-uri, 25% din produse au în compoziție 1 aditiv, în timp ce 27,5% din produse nu au în compoziție E-uri.
Potrivit site-ului infocons.ro, pateul de ficat cu cei mai mulți aditivi este produsul Bucegi pate porc cu 6 aditivi, urmat de Bucegi pate porc cu unt, cu același număr de aditivi.
Pe lista pateurilor de ficat ce conțin un număr de 5 aditivi se află Antrefrig pate porc picant, Antrefrig pate porc, Atelier Medias pate porc.
Mandy foods pate de porc picant, Pikok Pate de port taranesc conțin doar 4 aditivi, în timp ce produsul Pikok cu sunca si ficat de porc are în compoziție doar 3 aditivi.
Lista pateurilor ce conțin mai puțin de trei aditivi
Persoanele care consumă Ardealul Fainosag pate porc cu carne de curcan si rosii uscate trebuie să știe că au făcut o alegere mai sănătoasă, acest pateu conținând doar 2 aditivi, iar lista continua cu Moldova in bucate pate de porc cu ficat din belsug, Topseller pate de masa de porc, Auchan pate cu ficat de porc, Auchan pate cu porc, Auchan pate cu porc si ardei rosu cu 2, Winny pate cu ficat de porc, Vescar pate cu ficat de porc, Sadu pate de porc, Proxi pate porc, Pikok Pate de porc cu piper verde
Pe lista pateurilor cu un singur aditiv se regăsește Carrefour Pate cu ficat de porc, Moldova in bucate pate de porc, Vascar pate cu ficat de porc, Sadu pate de porc mai bogat in ficat, Bucegi pate intens de porc, Cora pate cu ficat de porc, Casa gustului pate de porc, Mega Image pate cu ficat de porc, Baroni Pate de porc și Pikok Pate de porc integral.
Produsele surpriză din categoria „pate de ficat fără niciun aditiv”
Produsele în care nu au fost identificați aditivi sunt câștigătoarele acestui studiu, pe listă regăsindu-se Antrefrig Stil Retro, Ardealul Fainosag pate porc, Ardealul Fainosag ca pe vremuri pate porc, Ardealul fainosag pate porc picant, Capricii si Delicii pate de porc, Drag de Romania pate de porc, Scandia Sibiu pateul casei de porc, Scandia Sibiu pate de porc, Scandia Sibiu pate de porc, Scandia Sibiu pate de porc și Hame Select pate porc.
Cu privire la aditivii identificați în produsele menționate mai sus, aceștia sunt împărțiți în mai multe tipuri, iar specialiștii de la Protecția Consumatorilor au evidenția pricipalii aditivi, care sunt, de asemenea, cei mai nocivi pentru sănătate.
Astfel, 96,55% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250), 31,03% carmina (E120), 13,79% d caragenan (E407) și 13,79% au avut în componență trifosfați de sodiu (E451).
Având în vedere situația detaliată a acestui studiu, fiecare cetățean trebuie să își analizeze cu atenție propriile decizii atunci când aleg să consume acest produs foarte iubit în România. Nu uitați că, o alegere inspirată poate aduce beneficii semnificative sănătății dumneavoastră.