„Este singurul sportiv de pe planetă capabil de acest lucru”. Cine este specialistul care nu „a renunțat” la David Popovici, după „dezastrul” de la Fukuoka

de: Sorin Barbu
31 07. 2023

David Popovici a suferit două înfrângeri usturătoare la Campionatele Mondiale de Natație, dar este așteptat să-și ia revanșa la ediția de anul următor, dar și la Jocurile Olimpice de la Paris. Un mare specialist american îl susține pe sportivul român și spune despre el că este singurul din lume care poate să coboare în proba de 200 de metri liber sub timpul de 1:43:00.

David Popovici, susținut de un mare specialist și analist american

David Popovici s-a dus la Campionatele Mondiale de Natație „având la gât” medaliile de aur în probele de 100 și 200 de metri, iar mulți specialiști spuneau că există o șansă să devină primul sportiv din istorie care își apără ambele trofee.

Prestația lui a fost însă dezamăgitoare și a fost criticat chiar și de cei care l-au adulat. În finala de 200 de metri liber a fost pe primul loc până înaintea ultimului bazin, dar a încheiat cursa pe locul patru, iar în cursa de la 100 de metri liber a terminat abia pe locul șase.

Sportivul român a spus că a avut multe lucruri de învățat după rezultatele de la Fukuoka, dar la un moment dat a „alunecat” și spre un discurs straniu, spunând că este bucuros că a realizat că nu este un robot și că poate și să piardă.

David Popovici este susținut de un mare specialist din domeniu. Kyle Sockwell este un fost înotător în NCAA și este una dintre cele mai apreciate voci din online.

„Suta s-ar putea să fie una dintre cursele din sport cu cea mai mare aglomerație de pretendenți valoroși, indiferent că vorbim de masculin sau feminin. Iar dacă asta nu e neapărat o noutate, viteza cu care toți favoriții înoată acum este, cu siguranță, ceva nou în dinamica sportului nostru.

Ținând cont de acest aspect al «adâncimii» plutonului, cred că, dacă David va fi în forma lui de top intrând în Paris, va avea un avantaj uriaș în fazele preliminarii și în semifinale, pentru că un înotător care poate face suta în 46,8 va fi capabil să nu forțeze, să nu dea totul, în semifinale și serii, spre deosebire de un înotător care face suta în 47,4, care va trebui să lupte cursă de cursă”, a declarat Kyle Sockwell, într-un interviu acordat Lead.

„Cu David în forma lui de vârf, pentru mine nu e o bătălie atât de strânsă”

David Popovici va avea un an 2024 în care va participa la multe competiții importante. Campionatele Mondiale de Natație sunt programate în luna februarie la Doha, iar la finalul lunii iulie încep și Jocurile Olimpice de la Paris.

„La 200 de metri, cu David în forma lui de vârf, pentru mine nu e o bătălie atât de strânsă. La cum stau lucrurile acum, David este singurul înotător de pe planetă capabil să se ducă sub 1:43:00 în proba asta, iar după el nu e nimeni prea aproape. Chiar și nefiind în forma lui cea mai bună în Fukuoka, timpul intermediar al lui David de la 150 de metri a fost exact acolo unde l-am văzut în trecut.

Ce i-a lipsit a fost acea viteză necruțătoare cu care să încheie cursa, cu care am devenit atât de obișnuiți la el. Știind toate aceste lucruri, nu cred că va fi necesar prea mult efort ca să-și recapete acea putere pe ultimii 50 de metri, având la dispoziție un an întreg pentru asta”, a spus Kyle Sockwell, pentru sursa citată.

Rezultatele lui David Popovici la Campionatul Mondial de Înot de la Fukuoka 2023

200 m liber
24 iulie / Serii / 1:45:86

24 iulie / Semifinale / 1:44.70

25 iulie / Finala / 1:44.90 / Locul 4

100 m liber
26 iulie / Serii / 47.90

26 iulie / Semifinale / 47.66

27 iulie / Finala / 47.83 / Locul 6