Este oficial! Transport gratuit pentru toți elevii. Care este singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească

Este oficial! Transport gratuit pentru toți elevii. Care este singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească

Veste bună pentru milioane de elevi și părinți. Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, joi seară, că la cererea ministrului Educației, Monica Anisie, Guvernul a adoptat procedura detaliată prin care elevii pot beneficia de transport gratuit pe orice mijloc de transport.

Transport gratuit pentru elevi pe toate liniile

Anunțul cu privire la transportul gratuit pentru elevi a venit la scurt timp după ce ministrul Educației, Monica Anisie, a cerut joi introducerea pe ordinea suplimentară a ședinței de guvern a unui proiect care privea gratuitatea transportului feroviar și cu metroul pentru elevi și studenți.

Vă rog să îmi permiteţi să introducem pe ordinea de zi suplimentară un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea procedurii de decontare a cheltuielilor de transport a elevilor şi pentru modificarea hotărârii de guvern numărul 42/2017 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi.

Este vorba despre transportul local gratuit pentru elevi pe tot parcursul anului calendaristic, transportul elevilor care fac naveta va fi gratuit pe tot parcursul anului şcolar, iar transportul feroviar şi cu metroul pentru elevi şi pentru studenţi va fi gratuit pe tot parcursul anului calendaristic”, a explicat ministrul Educaţie

Anunțul publicat de Raluca Turcan pe Facebook

În cursul serii de joi, Raluca Turcan a publicat pe pagina sa de Facebook o postare în care a făcut cunoscută adoptarea proiectului privind transportul gratuit al elevilor. Acest sprijin a fost gândit în mod special pentru categoriile de elevi defavorizați care nu-și permit costurile pentru deplasările către școală, riscând să renunțe la studii sau să adopte metode mai ieftine de transport, care să le pună viața în pericol. Pentru a putea beneficia de transportul gratuit, elevii trebuie să aibă întotdeauna carnetul de elev la ei.

Am adoptat astăzi(joi – n.r.) procedura detaliată care va permite elevilor să folosească, gratuit, transportul public pentru a merge la şcoală. Astfel, elevii vor circula spre şcoală doar pe baza carnetului de elev, pe toate tipurile de transport, fără a mai fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a cumpăra bilete sau abonamente pentru drumul de acasă la şcoală şi înapoi. Decontul acestor documente se va face direct între transportatori şi autorităţile statului direct responsabile”.

Vicepremierul a ținut să precizeze că această măsură este o transpunere în norme şi în practică a dreptului garantat la educaţie gratuită prin Constituţie şi Legea Educaţiei Naţionale și în plus, această procedură este menită să fie un sprijin pentru elevii care fac parte din categoriile defavorizate: ”Pe de altă parte, ea reprezintă un sprijin concret acordat elevilor din categoriile cele mai vulnerabile, pentru a continua să meargă la şcoală”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI