Este oficial. România a actualizat lista țărilor aflate în „zona galbenă”. Începând de astăzi, cei care vin din aceste locuri vor sta 14 zile în carantină

Este oficial. România a actualizat lista țărilor aflate în „zona galbenă”. Începând de astăzi, cei care vin din aceste locuri vor sta 14 zile în carantină
Este oficial. România a actualizat lista țărilor aflate în "zona galbenă". Începând de astăzi, cei care vin din aceste țări vor sta 14 zile în carantină Sursă poză: stirileprotv.ro

Potrivit ultimelor statistici la nivel global, pandemia de COVID-19 pare să atingă limite nebănuite în anumite țări. Astfel, Institutul Național pentru Sănătate Publică a actualizat lista țărilor aflate în „zona galbenă”, pentru care se impune regim de carantină de 14 zile.

Cine sunt cetățenii care trebuie să stea în carantină 14 zile la sosirea în România

Conform documentului INSP, printre țările incluse în „Zona galbenă” rămân în continuare Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Israelul, Muntenegru, Macedonia de Nord și Bosnia-Herțegovina. Vestea bună este că Rusia și Sebrbia au fost scoase de pe această listă,astfel persoanele care revin sau vizitează România nu mai trebuie să stea în carantină.

Noua lista transmisă de INSP conține cu trei țări mai puțin decât cea anterioară, adică 41, în loc de 44. În afară de țările menționate mai sus, în carantină vor mai sta și persoanele care vin din următoarele țări: Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Armenia, Bahamas, Bahrain, Bolivia, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Eswatini, Guineea Ecuatoriala, Honduras, Insulele Turks si Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicana, Singapore, Sint Maarten și Surinam.

Pentru celălalte state care nu se regăsesc pe „lista galbenă” întocmită de România, nu există restricții la intrarea în țară, fiind considerate ca fiind în „zona verde”.

Care este criteriul de stabilire al țărilor din „Zona galbenă”

În comunicatul transmis de INSP se specifică criterul potrivit căruia s-a întocmit lista țărilor din „Zona galbenă”:

Măsura de carantină se aplica pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internațională din tarile/zonele cu risc epidemiologic ridicat si au drept de intrare pe teritoriul național, respectiv: cetățeni romani, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepțiile prevăzute prin HG nr 553/15.07.2020, Anexa 3, art 2, alin 2, lit a) – l)”, conform INSP.

Carantina persoanelor în cauză se va face la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, va fi realizată într-un spațiu special desemnat de autorități. Carantina se recomandă tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI