14 oct. 2020 | 09:14

Este oficial! Restaurantele, teatrele și cinematografele se redeschid. Care sunt noile condiții pe care trebuie să le respectăm

Sănătate
Este oficial! Restaurantele, teatrele și cinematografele se redeschid. Care sunt noile condiții pe care trebuie să le respectăm
Este oficial! Restaurantele, teatrele și cinematografele se redeschid. Care sunt noile condiții pe care trebuie să le respectăm Sursă foto: Captură Video Facebook

Vești bune pentru cetățeni, dar și pentru angajații din HoReCa. Potrivit ultimelor informații transmise de autorități, restaurantele, teatrele și cinematografele vor fi redeschise. Astfel, rugămințile și presiunile făcute asupra Guvernului  au dat rezultate și mii de angajați vor putea merge din nou la muncă.

Care sunt noile măsuri restrictive impuse de autorități

În urma deciziilor luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) se redeschide activitatea în domeniile precizate mai sus, cu mențiunea că funcționarea în interior a acestora va avea loc în două situații:

încăperile vor fi umplute la capacitate de 50% în zonele unde sunt până la 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, iar cu capacitate de 30% și cu program limitat până la ora 23.00 în zonele unde sunt de la 1,5 până la 3 cazuri de COVID la mia de locuitori.

În privința zonelor unde se depășesc trei cazuri la mia de locuitori, localurile și sălile de activități culturale rămân închise. În cursul serii de ieri, șeful DSU, Raed Arafat a dat asigurări de funcționare a restaurantelor, cazinourilor și activitășilor culturale, acolo unde Comitetele Județene vor decide că incidența de cazuri de COVID-19 este sub 3 la mia de locuitori.

Decizia CNSU a fost luată în urma discuției pe care Ludovic Orban a avut-o vineri cu reprezentanții HoReCa. În ceea ce privește activitatea cluburilor și discotecilor, acestea vor rămâne închise ca și până acum, excepție făcând terasele, care vor funcționa în condițiile actuale: distanța între mese să fie minim de 2 metri, iar la o masă să nu fie mai mult de șase persoane.

Arafat a anunțat, de asemenea, că restaurantele din hoteluri și pensiuni rămân deschise doar pentru persoanele cazate acolo, în condițiile în care incidența cazurilor depășește 3 la mia de locuitori.

Ce promisiuni le-a făcut Orban angajaților din HoReCa

În urma întâlnirii de acum o săptămână cu angajații din HoReCa, premierul le-a oferit sprijin în această perioadă greu încercată de pandemia de COVID-19. Acesta le promisese plata șomajului tehnic pe perioada în care activitatea va fi suspendată, precum și alte beneficii.

În urma întâlnirii din data de 9 octombrie, Guvernul a publicat într-un mesaj pe Facebook sinteza celor discutate. La întâlnire au participat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, și reprezentanți ai ministerelor Sănătății și Finanțelor.

Premierul Ludovic Orban a avut astăzi consultări cu reprezentanții industriei HORECA cu privire la impactul deciziilor luate de autorități pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, precum și al măsurilor de sprijinire a acestui sector, în contextul crizei sanitare.

O modalitate de susținere a sectorului HORECA stabilită de Guvern constă în continuarea plății șomajului tehnic pentru angajați pe perioada în care activitatea este suspendată, aplicarea programului de lucru flexibil și a plății unui procent reprezentând 41,5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat pentru fiecare loc de muncă menținut la reluarea activității.

De asemenea, vor fi analizate măsuri fiscale pentru sprijinirea antreprenorilor din sectorul HORECA, astfel încât să fie diminuat impactul efectelor crizei sanitare. Consultările vor continua în perioada următoare”, a fost mesajul transmis.

Parteneri
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Redactia.ro
Cine a fost marea iubire a lui Mihail Sadoveanu. S-a îndrăgostit nebunește de ea la 60 de ani: „Iartă-mă că-mi ești prea dragă”
Click.ro
Cântărețul olandez descalificat de la Eurovision riscă să fie pus sub acuzare de poliție
Digi24
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
Acasă la Laura Cosoi. Imagini superbe din casa de poveste a actriței / FOTO
Unica.ro
Prognoza meteo pentru lunile vară. Cum va fi vremea pe litoral
EVZ.ro
Copaci care cresc repede. Ce să plantezi în curte ca să ai umbră în câțiva ani
Spynews
TAXA care DISPARE definitiv din România. Iohannis a promulgat legea marți, 14 mai
Capital.ro
Trucul banal care ține muștele la distanță, fără soluții chimice. Așa nu vor mai intra în casă
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se aștepta după TRAGEDIE
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Un bărbat a murit în curtea vrăjitoarei Sidonia, unde s-a sărbătorit eliberarea fraților Marin! A fost găsit fără suflare după petrecere: ”Au strigat...”
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro