Este oficial! Președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de Externe au murit în accidentul de elicopter. Primele imagini cu epava

de: Ștefan R. Apostol
20 05. 2024

Televiziunea de stat iraniană anunță că președintele iranian Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter, alături de ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian.

Upate ora 12:03: Au fost recuperate cadavrele celor aflați în elicopterul Bell prăbușit

După confirmarea oficială a faptului că președintele iranian, ministru său de externe, și ceilalți pasaeri se aflau în elicopterul prbușit în cursul zilei de ieri, au apărut noi informații.

Conform televizunii iraniene, s-a aflat și care a fost motivul prăbușirii, autoritățile precizând că elicopterul, care îl transporta și pe ministrul de externe Hossein Amirabdollahian, s-a prăbușit din cauza vremii nefavorabile.

Trupurile lui Raisi, precum și ale ministrului de externe și ale altor persoane care se aflau la bord au fost găsite luni dimineață, la câteva ore după ce elicopterul lor s-a prăbușit în regiunea din nord-vestul Iranului, a anunțat presa de stat.

Accidentul reprezintă o provocare pentru conducerea de vârf a țării, în condițiile în care Iranul se află în mijlocul unor tensiuni regionale și globale sporite, centrate pe războiul din Gaza.

Știrea inițială

Președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de Externe au murit în accidentul de elicopter

Președintele Ebrahim Raisi și ministrul de Externe au fost confirmați morți în urma prăbușirii unui elicopter Bell 212 într-o zonă muntoasă din provincia Azerbaidjanul de Est, a relatat Press TV, fără a cita o sursă. Reportajul urmează unor informații similare din alte media iraniene, inclusiv agențiile de știri Mehr și Tasnim, precum și agenția de știri Reuters.

Nu a fost precizată nicio cauză imediată a accidentului, care a avut loc pe fondul ceții duminică, în timp ce președintele se întorcea dintr-o călătorie în Azerbaidjanul vecin pentru a inaugura un baraj.

Președintele iranian Ebrahim Raisi

Guvernatorul provinciei iraniene Azerbaidjanul de Est și reprezentantul Liderului Revoluției Islamice în provincia Azerbaidjanul de Est, precum și gărzile de corp se aflau, de asemenea, la bord, a raportat agenția de știri de stat Irna.

Cei doi se întorceau din Azerbaidjan, unde participaseră la inaugurarea unui baraj alături de președintele Ilham Aliyev, când elicopterul s-a prăbușit într-o regiune muntoasă, pe fondul unor condiții meteo nefavorabile.

Oficialitățile au declarat că „niciun semn de viață”

Deși la momentul prăbușirii, guvernul nu a făcut încă o declarație oficială, Agenția de știri de stat Irna a raportat că a fost convocată o ședință urgentă a cabinetului și că se așteaptă o declarație în curând.

După o căutare de ore întregi, îngreunată de ceață și ploaie, salvatorii au găsit epava arsă a elicopterului pe un versant de munte, se arată în repotajul posturilor de televiziune iraniene. Șeful Semilunii Roșii iraniene, Pir Hossein Kolivand, a declarat, în timp ce salvatorii se apropiau de epavă, că nu există „niciun semn de viață„.

Potrivit agenției de știri Tasnim, la bordul aeronavei se aflau în total nouă persoane, printre care guvernatorul Azerbaidjanului de Est, Malek Rahmati, și ayatollahul Mohammad Ali Ale-Hashem, reprezentantul Liderului Revoluției Islamice în provincia Azerbaidjanul de Est.

Duminică, înainte ca epava să fie găsită, liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, i-a îndemnat pe iranieni să „nu-și facă griji” cu privire la conducerea republicii islamice, afirmând că „nu va exista nicio perturbare în activitatea țării”.

Mohammad Mokhber, preia funcția, cu confirmarea liderului suprem

Țări precum Rusia, Turcia și India și-au exprimat îngrijorarea și au oferit asistență după ce s-a raportat că elicopterul care îl transporta pe Raisi a dispărut, iar după confirmarea morții sale au început să vină și expresii de condoleanțe.

În cazul în care un președinte moare în timpul mandatului, articolul 131 din Constituția Republicii Islamice Iran prevede că primul vicepreședinte, în acest caz Mohammad Mokhber, preia funcția, cu confirmarea liderului suprem, care are ultimul cuvânt în toate problemele de stat din Iran.

Un consiliu format din primul vicepreședinte, președintele parlamentului și șeful sistemului judiciar trebuie să organizeze alegeri pentru un nou președinte în termen de maximum 50 de zile.

Reacții internaționale după anunțul oficial al morții lui Ebrahim Raisi

Premierul indian Narendra Modi a declarat că este „șocat de dispariția sa tragică” și că „contribuția sa la consolidarea relației bilaterale dintre India și Iran va fi mereu amintită”.

Înainte de aflarea veștii morții lui Raisi, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat doar că:

„Urmărim îndeaproape rapoartele privind o posibilă aterizare forțată a unui elicopter în Iran care îi transporta pe președintele și pe ministrul iranian de externe”.

Președintele american Joe Biden a fost informat cu privire la situație, a declarat purtătorul său de cuvânt.