Aceasta este prima localitate din România care a intrat în carantină începând de astăzi. Oamenii pot să iasă din casă doar cu declarație pe propria răspundere

Este oficial. O localitate din România a intrat în carantină începând de astăzi. Oamenii pot să iasă din casă doar cu declarație pe propria răspundere

Explozia cazurilor de COVID-19 pune stăpânire pe toată România. Începând de astăzi, o localitate din Galați a intrat în carantină, după ce rata de infectare a depășit limita maximă admisă. Oamenii de acolo nu mai pot să circule fără declarație pe proprie răspundere.

Oamenii sunt păziți de forțe MAI

Inevitabilul s-a produs, iar carantinarea pe localități a început. Comuna care a dat startul acestui viitor trend se numește Cuca și se află în județul Galați. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Galați, în această localitate, rata de infectare este de 4,74 la mia de locuitori, bilanț îngrijorător pentru autorități.

În urma cererii făcute de Comitetul Județean de Urgență, Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a emis ordinul de instituire a carantinei asupra comunei, începând de joi, de la ora 05.00, timp de 14 zile.

Potrivit ordinului de carantină, locuitorii sunt păziți de forțele MAI și au obligația să respecte regulile impuse de autorități. Astfel, marea majoritate a activităților se va desfășura potrivit mențiunilor trecute pe declarația pe propria răspundere.

Aceștia vor fi nevoiți să consemneze pe această declarație toate activitățile desfășurate, un proces similar cu cel al perioadei în care România s-a aflat în stare de urgență.

Din această comună nu vor lipsi nici voluntarii, care vor distribui alimente și cele necesare locuitorilor în urma unei adeverințe eliberate de Primăria Cuca.

Ce condiții sunt menționate în ordinul privind măsura carantinării

Potrivit ordinului emis, din zona carantinată este permisă intrarea și ieșirea pentru mijloacele de transport auto destinate transportului călătorilor/de marfă, fără oprire, care se deplasează în alte localități decât cea carantinată, având ca itinerarii: DN 24 D Galați – Bârlad; DJ 255 Rediu – Cuca – intersecție cu DN 24 D; DJ 255 Fârțănești – Cuca – intersecție cu DN 24 D.

Transportul de marfă, materii prime sau alimente pentru populație se va face pe baza documentelor justificative, care să indice scopul și destinația transportului.
Voluntarii vor asigura alimente, medicamente și bunuri de strictă necesitate, pe baza unei adeverințe eliberate de către Primăria Cuca.

Persoanele din localitate, care ce desfășoară activități agricole vor completa declarația pe proprie răspundere. Din/în zona carantinată este permisă ieșirea, respectiv intrarea persoanelor care locuiesc în zona de carantină, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitare, sanitar-veterinare, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor, transporturilor și activităților cu caracter religios, doar pentru situații excepționale care țin de menținerea serviciilor publice sau operaționale.

Toți cei care părăsesc zona carantinată vor prezenta autorităților legitimația de serviciu (valabilă pentru instituțiile bugetare) sau adeverința de salariat eliberată de angajator, ștampilată și semnată de către acesta (valabilă pentru celelalte categorii), ori după caz, declarația pe proprie răspundere.

Declarație pe propria răspundere

Potrivit hotărârii, în toate spațiile publice, atât cele interioare cât și cele exterioare, este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura.
Intrarea-ieșirea persoanelor și vehiculelor în/din localitatea carantinată se va face doar prin filtrele instituite de forțele de ordine din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI