Vestea mult aștepată de toți românii a sosit. România este pregătită în acest moment să primească primele doze de vaccin anti-covid-19, iar coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid-19 a anunțat data la care poate începe vaccinarea cetățenilor.
Președintele Comitetului Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a anunțat aseară că România, mai exact, Institutul Cantacuzino este pregătit și echipat corespunzător pentru a primi prima tranșă de vaccinuri anti-Covid-19. Potrivit medicului, vaccinarea ar putea începe pe data de 27 decembrie, reprezentând un moment istoric pentru țara noastră.
„În momentul de față Institutul Cantacuzino este echipat corespunzător pentru a primi vaccinul. În momentul ăsta se pregătesc celelalte șase centre de stocare – încă de mâine (joi – n.r.) pornesc congelatoarele la minus 80 de grade pentru fiecare centru regionale de stocare.
Toate echipamentele sunt achiziționate (…) Capacitatea de stocare este de un milion și jumătate de doze la Cantacuzino și încă 200.000 de doze la centrele regionale”, precizează președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea, potrivit Mediafax.
Medicul militar a precizat că primele persoanele vaccinate vor face parte din personalul medical a zece spitale Covid. Acestea, precum restul persoanelor care se vor vaccina, vor primi o adeverință pe care vor fi menționate data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul.
„Va fi un document medico-legal care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. Adeverința de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română și engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic. Va fi ca un bilet de ieșire din spital”, a explicat medicul militar, potrivit Mediafax.
Colonelul Valeriu Gheorghiță a precizat și perioada în care va putea fi vaccinat un procent de 60-70% din populație, necesară pentru a nimici virusul, astfel că acest proces ar putea dura șase-șapte luni.
Medicul coordonator a precizat că gradul de acceptare a vaccinării este de 70% la medici și de circa de 50% la asistenții medicali din spitalele non-COVID pentru vaccinare, în timp ce medicii din spitalele COVID acceptă vaccinare peste 95%.
El a ținut să le transmită tuturor cetățenilor că nu va exista o presiune și restricții față de persoanele care nu doresc să se vaccineze.
În urmă cu două săptămâni, însuși medicul Valeriu Gheorghiță a explicat că vaccinarea este cea mai rapidă și mai eficientă cale să scăpăm de pandemia de COVID-19.
„Vaccinarea în general scade consumul de antibiotice. Vaccinarea antigripală scade consumul de antibiotice şi implicit scade riscul de dezvoltare a rezistenţei germenilor la antibiotice.
În ceea ce priveşte infecţia cu SARS-CoV-2, boala COVID-19, trebuie să înţelegem cu toţii că avem, până la urmă, o veste extraordinară, aceea a perspectivei unui vaccin în perioada imediat următoare, motiv pentru care avem o rază de speranţă, avem un motiv de care să ne legăm şi un orizont de aşteptare şi cred cu toată tăria că este cea mai eficientă şi mai scurtă cale prin care noi putem, cu toţii, să revenim la normalitate, aşa cum o ştiam anterior”, a spus Gheorghiţă, potrivit Agerpres.