09 apr. 2024 | 13:27

Este legal să dormi în maşina parcată pe marginea drumului? Detaliul din lege pe care şoferii nu îl ştiu

Utile
Este legal să dormi în maşina parcată pe marginea drumului? Detaliul din lege pe care şoferii nu îl ştiu
Somnolența la volan este o problemă semnificativă peste tot în lume

Dacă ești șofer de cursă lungă, este imposibil să nu simți la un moment dat oboseala și să nu simți nevoia de odihnă. Dar, te-ai întrebat dacă este legal să dormi în maşina parcată pe marginea drumului? În cele ce urmează încercăm să răspundem la întrebare, fiind vorba despre detaliul din lege pe care şoferii nu îl ştiu.

Cât de periculos este dormitul la volan

Somnolența la volan este o problemă semnificativă peste tot în lume, iar într-o epocă atât de competitivă și de ocupată, șoferii se forțează mai mult să facă mai multe lucruri în același timp și să stea până târziu.

Orele lungi petrecute pe șosea și traficul intens pot contribui la somnolența șoferului, ceea ce poate duce în cele din urmă la accidente de mașină conexe, iar potrivit unor studii, până la 6.000 de accidente auto mortale pot fi cauzate de somnolență la volan în fiecare an.

Este legal să dormi în maşina parcată pe marginea drumului? Detaliul din lege pe care şoferii nu îl ştiu

Adormirea la volan este una dintre cele mai mortale greșeli ale șoferilor pe șosea. Studiile privind oboseala șoferilor au arătat că somnolența poate afecta un șofer la fel de mult ca drogurile sau alcoolul. La întrebarea câte ore poate rezista un om fără să doarmă?, un răspuns ar fi că, după 18 ore fără somn, echivalează cu conducerea cu o concentrație de alcool în sânge de 0,05%.

În cazul în care un șofer trece 24 de ore fără somn, acesta conduce cu echivalentul unei alcoolemii de 0,10% – 0,02% peste limita legală de alcool. Mulți șoferi nu echivalează condusul în stare de somnolență cu condusul în stare de ebrietate, însă ambele pot fi mortale prin gradul de afectare a abilităților unui șofer.

Este legal să dormi în maşina parcată pe marginea drumului?

Așa că, de cele mai multe ori, șoferii aleg cea mai la îndemână situație, aceea de a opri mașini și de a dormi în maşina parcată pe marginea drumului, dar cât de legal este acest lucur? Asta încercăm să aflăm împreună.

Având în vedere că noile norme privind oboseala șoferilor sunnt prezente în Codul Rutier și este prevăzută și o amendă usturătoare, în cazul în care nu sunt respectate anumite condiții, în general nu este ilegal să dormi în mașină, cu mențiunea să fii parcat într-un loc sigur, dar există anumite circumstanțe în care nu ar trebui să faci asta.

Tahometrul măsoară orele de condus

Așa cum se precizează și în legislația românească, șoferii profesioniști, fie de camion, TIR, sau mijloace de transport în comun, nu au voie să conducă mai mult de 9 ore, fiind obligați ca, după cel mult 4 ore de condus, să tragă pe dreapta și să ia o pauză, iar în cazul șoferilor de TIR sau camioane este și o manevră interzisă pe autostradă.

Toate aceste informații sunt stocate pe dispozitive denumite tahograf, fie analogice, fie digitale, conform regulamentelor CE 561/2006.

Care este detaliul din lege pe care şoferii nu îl ştiu

Codul Rutier specifică clar faptul că este legal să dormi în maşina parcată pe marginea drumului, atâta timp cât mașina se află într-o parcare asigurată, cu motorul oprit și frâna de mână trasă, sau în afara zonei de carosabil, la o distanță accetpabilă, astfel încât să nu încurce circulația.

Mergând mai departe, există în Codul Rutier și detaliul din lege pe care şoferii nu îl ştiu, și anume zonele unde nu ai voie să oprești mașina, după cum urmează:

  1. în zona de acţiune a indicatorului „Oprirea interzisă”;
  2. pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la o distanţă mai mică de 50 m înainte şi după acestea;
  3. pe poduri, pe şi sub pasaje denivelate, precum şi pe viaducte;
  4. în curbe şi în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m;
  5. pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi înainte de acestea;
  6. în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei;
  7. în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;
  8. în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjeneşte circulaţia a două vehicule venind din sensuri opuse, precum şi în dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducătorii celorlalte vehicule care circulă în acelaşi sens ar fi obligaţi, din această cauză, să treacă peste acest marcaj;
  9. în locul în care se împiedică vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;
  10. pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificaţiile „Drum îngustat”, „Prioritate pentru circulaţia din sens invers” sau „Prioritate faţă de circulaţia din sens invers”;
  11. pe pistele obligatorii pentru pietoni şi/sau biciclişti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;
  12. pe platforma căii ferate industriale sau de tramvai ori la mai puţin de 50 m de acestea, dacă circulaţia vehiculelor pe şine ar putea fi stânjenită sau împiedicată;
  13. pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres şi a celor naţionale europene (E);
  14. pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin 1 m pentru circulaţia pietonilor;
  15. pe pistele pentru biciclete;
  16. în locurile unde este interzisă depăşirea.

Recomandări pentru cum să dormi în maşina parcată

Parcați într-un loc sigur și legal, iar dacă este posibil, parcați într-o zonă bine luminată, unde puteți vedea ce se află în jurul vehiculului, mai ales dacă parcați pe timp de noapte.

Dacă puteți parcați într-o zonă cu alte vehicule, cum ar fi o benzinărie, astfel încât să nu vă aflați într-o locație izolată și asigurați-vă că vehiculul este încuiat din interior, astfel încât să fiți în siguranță și să nu declanșați alarma atunci când vă deplasați.

Dacă vă simțiți confortabil să o faceți și dacă vremea vă permite, lăsați geamul deschis o crăpătură pentru a permite o oarecare circulație a aerului prin vehicul, dar nu uitatți să opriți contactul și asigurați-vă că vehiculul nu utilizează nicio funcție auxiliară, cum ar fi radioul sau aerul condiționat, care ar putea descărca bateria.

Scoateți cheile din motor și puneți-le într-un loc sigur, la adăpostul vederii. Evitați să le puneți într-un buzunar sau într-un loc în care v-ați putea înjunghia cu ele dacă vă mișcați în somn, și dacă puteți să vă întindeți pe unul dintre scaunele pasagerilor, atunci faceți-o pentru a evita orice durere cauzată de poziționarea incomodă în jurul volanului.

Setați o alarmă pentru ora la care doriți să vă treziți, aceasta se poate baza pe cât de mult doriți să dormiți sau pe cât timp aveți voie să stați în locație, sau ați putea păstra o pătură mică în portbagaj pentru cazul în care aveți nevoie de o pauză de odihnă și să o folosiți pentru orice somn de care aveți nevoie.

De asemenea, ați putea să păstrați o sticlă de apă, o gustare și o lanternă, de asemenea, pentru când vă treziți.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Un ciclon polar lovește România exact înainte de Crăciun
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro