Este cătina noul „super-aliment”? Ce spun specialiștii despre benefiicile uriașe pe care le are
Cătina este una dintre cele mai cunoscute plante, folosită în ultima vreme pentru o mulțime de sarcini. De curând a fost declarată chiar un „super-aliment” de către specialiști, care au explicat de ce este atât de sănătoasă. Are beneficii uriașe, la multe dintre ele nu te-ai fi aștepta.
Cât de sănătoasă este cătina
Cu toții au auzit, măcar o dată, de cătină, dar nu toți știu că este atât de sănătoasă. A devenit foarte celebră în ultima vreme, mai ales de când specialiștii au început să promoveze beneficiile sale, care nu sunt deloc puține.
Deși a fost numit abia recent un superaliment în curent, se crede că boabele de cătină au fost folosite în medicina tradițională de sute de ani. Având în vedere gama largă de utilizări tradiționale, oamenii de știință s-au interesat să analizeze compoziția fructului și au ajuns că merită să primească acest titlu.
De exemplu, un studiu din 2019 care analizează uleiul de cătină, obținut din semințele și pulpa fructelor, a evidențiat că uleiul este o sursă bogată de acizi grași omega-7 . Se crede că acestea au un rol important în menținerea și reducerea inflamației la nivelul membranelor mucoase ale tractului digestiv, ochilor și organelor genitale.
De asemenea, studiul a concluzionat că fructele de pădure au „potențial antidiabetic și anti-obezitate”, după ce a constatat că extractul era capabil să inhibe două enzime care au un rol major în cazul acestor afecțiuni.
Beneficiile neștiute ale cătinei
Cătina este bogată în diverse vitamine, minerale și compuși vegetali benefici. Este un aliment natural plin de antioxidanți, care vă ajută să vă protejați corpul împotriva îmbătrânirii și a bolilor precum cancerul sau cele de inimă.
Boabele sale sunt bogate în special în vitaminele A, C, K și E. De asemenea, conțin cantități considerabile de fier, calciu, magneziu, potasiu, cupru și zinc.
În plus, semințele și frunzele sale sunt bogate în fitosteroli, un compus vegetal cu multe beneficii, inclusiv blocarea colesterolului de a fi absorbit în organism. Acesta este un mod în care uleiul de cătină reduce riscul de boli de inimă.
Acest ulei poate fi obținut din semințele de cătină și este considerat cea mai valoroasă componentă a plantei. Conține o proporție mare de acid palmitoleic, care se găsește și în grăsimea pielii umane. Ca atare, se crede că acest ulei accelerează vindecarea rănilor și menține pielea sănătoasă.
Interesant este că uleiul de cătină poate fi, de asemenea, unul dintre singurele alimente vegetale cunoscute că furnizează toți cei patru acizi grași omega. În plus, mai mult de jumătate din grăsimile găsite în acest ulei sunt grăsimi mono și polinesaturate, care sunt două tipuri de grăsimi sănătoase
În plus, compușii din uleiul de cătină par promițători în protejarea pielii de efectele dăunătoare ale razelor UV de la soare. Poate deloc surprinzător, cătina este, de obicei, adăugată la diferite produse pro-îmbătrânire sau care reduc ridurile. Este, de asemenea, un ingredient comun în produsele destinate să trateze pielea uscată, iritată, descuamată sau cu mâncărimi.