07 dec. 2021 | 08:30

Epidemiolog român, avertisment de ultimă oră cu privire la simptomele infectării cu Omicron. După câte ore apar, de fapt

Sănătate
Epidemiolog român, avertisment de ultimă oră cu privire la simptomele infectării cu Omicron. După câte ore apar, de fapt
Pacient cu Covid-19, transportat la spital

Epidemiologul Sorin Rugină trage un semnal de alarmă cu privire la noile descoperiri ale cercetătorilor, legate de tulpina Omicron. Potrivit acestuia, spre deosebire de variantele anterioare Covid-19, cea mai recentă tulpină are o perioadă de incubație mult mai scurtă. Astfel, simptomele încep să se resimtă la scurt timp după infectare, fiind totodată un aspect pozitiv datorită faptului că, persoanele infectate pot începe un tratament adecvat în perioada de debut a bolii.

Când apar primele simptome ale bolii

Potrivit epidemiologului Sorin Rugină, persoanele cu această tulpină vor avea primele simptome după 24 de ore de la infectare, spre deosebire de cinci zile, așa cum este perioada de incubație pentru restul tulpinilor Covid.

Specialistul susține că, pentru moment, acestea sunt ultimele informații legate de Omicron, însă secvențierea acestei tulpini aduce informații noi în fiecare zi.

Sorin Rugină a explicat recent motivul pentru care apariția simptomelor este mai rapidă în cazul acestei tulpini, de vină ar fi tocmai modificările genetice generate la nivelul proteinei Spike.

Vestea bună este că simptomele sunt mai blânde față de tulpinile anterioare, nefiind nevoie de internarea pacienților în spital. Printre acestea se numără cefalee, dureri în gât sau semnele unei răceli obișnuite.

“Din ce s-a constatat până acum transmisibilitatea este mare tocmai pentru faptul că au survenit modificări genetice importate în proteina Spike. Sunt peste 15 mutații ceea ce eludează cumva receptorii care au exersat pentru a stopa infecția virala cu Delta la nivel incipient şi probabil şi trecerea de la infecţie până la apariţia simptomelor este mai scurtă.

Vom vedea, simptomatologia este mult mai benignă şi rata internărilor este scăzută cel puţin în vestul Europei şi nu s-au raportat decese de la noua tulpină”, a declarat medicul, la Antena3.

Singurele arme de apărare împotriva tulpinii Omicron

Ca și în cazul celorlalte tulpini Covid-19, cele două mari scuturi împotriva infectării sunt vaccinarea și prevenția. Astfel, serul anti-Covid-19 și purtarea corectă a măștii reprezintă cea mai eficientă cale de a ne proteja sănătatea noastră și a celor dragi.

„Dar este o mare provocare şi singura armă stabilă este vaccinul care a creat o anumită imunitate. O altă armă stabilă, indiferent de varianta de virus, este portul corect al măştii de protecţie„, a spus medicul epidemiolog, potrivit sursei citate.

Epidemiologul a adăugat faptul că tulpina africană a mai circulat în lume, iar în acest moment, nu se știe dacă Omicron este o continuare a ceea ce a fost sau este o tulpină nouă, având în vedere rata mică de vaccinare în zona de origine.

„Datele sunt date preliminare, dar pe zi ce trece ne edificăm tot mai mult asupra acestei tulpini. Este un fenomen pe care îl așteptam. Tulpina africană a mai circulat, nu știm dacă această nouă tulpină este continuarea celei vechi sau faptul că s-a selectat în zona Africii în perioada în care rata lor de vaccinare este foarte scăzută şi circulația este mai mare”, a adăugat acesta.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Vladimir Lipaev, ambasadorul Rusiei la București, găsit inconștient
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Revelionul cel neBUN 2025. Cei mai iubiți artiști au adus zece dueluri de nota zece! Ilona și Ristei, show la superlativ
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro