Epidemiolog celebru, anunț înfricoșător pentru români. Tulpina care va provoca majoritatea spitalizărilor și deceselor, începând de săptămâna viitoare: „Avem confirmarea oficială”

Epidemiolog celebru, anunț înfricoșător pentru români. Tulpina care va provoca majoritatea spitalizărilor și deceselor, începând de săptămâna viitoare: „Avem confirmarea oficială
Pacient internat la Terapie Intensivă Sursă foto: Profimedia

Cercetătorul Octavian Jurma trage un mare semnal de alarmă privind creșterea spitalizărilor și a deceselor cauzate de tulpina dominantă în România. Potrivit specialiștilor, Omicron și-a câștigat acest statut, astfel că, majoritatea infecțiilor și formelor grave au șanse mari să fie generate de această nouă variantă. Potrivit epidemiologului, există și o veste bună, și anume, aceea că transmiterea comunitară rapidă a fost recunoscută oficial, motiv pentru care ar putea fi luate măsuri anti-Covid-19 suplimentare pentru evitarea răspândirii.

Ce se întâmplă cu internările în rândul copiilor

Medicul Octavian Jurma a transmis că, în urma secvențierilor făcute, Omicron a devenit oficial tulpina dominantă din România, motiv pentru care, în acest val, spitalizările și decesele care vor avea loc în această perioadă vor fi generate în mare parte de noua variantă de Covid-19.

Epidemiologul a oferit și o veste bună referitoare la recunoașterea oficială a transmiterii comunitare a tulpinii, spre deosebire de cazul variantei Delta, în care recunoașterea a fost făcută în momentul în care a aceasta a devenit dominnată 90%.

„Avem și confirmarea oficială că săptămâna trecută tulpina Omicron a devenit dominantă în România cu 62%, respectiv 203 din cele 328 de secvențieri făcute.
Debutul valului 5 încă din ultima săptămână a anului trecut și mai ales evoluția fulminantă de săptămâna trecută sunt rezultatul aceastei tranziții spre supremația Omicron în România.

O surpriză plăcută în raportul VOC de azi este recunoașterea transmiterii comunitare susținute la nivel național a variantei Omicron. În valul 4, Delta era deja de 4 săptămâni la peste 90% dominantă până a fost confirmată transmiterea comunitară!

Din acest moment putem presupune că marea majoritate a infectarilor sunt produse de Omicron, iar de săptămâna viitoare că majoritatea spitalizărilor și deceselor vor fi produse tot de Omicron.

În rândul minorilor creșterea spitalizărilor va fi vizibilă deja din această săptămâna”, a transmis Octavian Jurma, în noaptea de marți spre miercuri.

Afecțiunile cu care se confruntă copii care au trecut prin  infecția cu Covid-19

În cursul zilei de ieri, Raed Arafat a atras atenția asupra problemelor de sănătate cu care s-ar putea confrunta copii care au avut Covid-19. Din păcate, specialiștii din cadrul Centrului de Control al Bolilor din Statele Unite au observat o creștere îngrijorătoare a cazurilor de diabet juvenil, afecțiune corelată cu infecția de Covid.

„Vedem din ce în ce informații noi care apar, din păcate informația care a apărut la Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite care corelează infectarea la copii cu apariția unui număr mai mare de copii cu diabet de tip I, diabet juvenil, care se pare că sunt studii și analize făcute de către Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite care e un centru foarte serios, analizând foarte multe date din sistemul lor de asigurări și unde spune că au apărut mai multe cazuri decât de obicei de diabet de tip I și se corelează cu infectarea cu SARS-CoV-2”, a explicat șeful DSU.

În continuare, Raed Arafat le-aatras atenția părinților privind temerile lor legate de efectele vaccinării, subliniind că această infecție poate avea urmări grave cu efecte rapide, în rândul celor mici. Mai mult, șeful DSU a explicat că infecția cu Covid este o boală gravă, iar asta o confirmă lumea știinifică.