Cum urmează PSD să arunce în haos piața energiei electrice și cum te va afecta

de: Daniel Ștefan
09 01. 2019

Piața energiei electrice din România urmează să fie aruncată în haos din cauza efectelor Ordonanței de Urgență 114/2018 care a fost dată la sfârșitul anului trecut. Cei mai afectați ar putea fi consumatorii casnici.

Această ordonanță obligă Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să stabilească prețurile energiei electrice, dar lucrurile se pot complica mult mai grav decât pare la prima vedere.

În OUG 114/2018 se precizează că, „pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, pentru clienţii casnici furnizarea de energie electrică se realizează în condiţii reglementate, de către ANRE”.

Problemele apar atunci când iei în considerare cele două categorii de clienți casnici: cei care au rămas cu vechile contracte cu furnizorii de electricitate de ultimă instanță (și aici intră Enel, Electrica, CEZ, E. On etc.) și clienții care au schimbat contractele și/sau furnizorii și au trecut pe piața concurențială.

Deocamdată, este neclar care dintre cele două categorii vor suporta noile reglementări ANRE.

În documentele publice ale ANRE se menționează că în prezent, piața de energie electrică este deschisă complet, adică orice client final de energie electrică poate încheia un contract cu orice furnizor activ pe piața de energie electrică.

Ce se întâmplă cu consumatorii casnici de energie electrică

Evident, după viitoarele reglementări, prima categorie de clienți casnici, cei care încă au rămas la contractele vechi, vor suporta costuri mai ridicate la facturi, fără să beneficieze și de alte avantaje.

Metodologia de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, elaborată de ANRE în 2015, arată că tarifele de ultimă instanţă pot fi cu până la 5% mai mari decât fostul tarif de tip CPC (componentă de piaţă concurenţială). Dar, și aici pot să fii obligat să plătești penalități dacă reziliezi contractul înainte de termenul prestabilit.

Dar hai să clarificăm puțin acești termeni care creează și mai multă confuzie.

Când spunem furnizor de ultimă instanță, ne referim la furnizorul desemnat de autoritatea competentă pentru a presta serviciul universal de furnizare în condiții specifice reglementate.

Clientul casnic este clientul care cumpără energie electrică pentru propriul consum casnic, excluzând consumul pentru activități comerciale sau profesionale.

Clientul final însă, poate fi orice persoană fizică sau juridică care cumpără energie electrică pentru consumul propriu.

Și producătorii de energie electrică sunt afectați, deoarece, potrivit textului OUG 114/2018, aceștia sunt obligați “să livreze furnizorilor de ultimă instanţă, în perioada 1 martie 2019-28 februarie 2022, energia electrică necesară asigurării consumului clienţilor casnici pentru care aplică tarife reglementate, în conformitate cu reglementările elaborate de ANRE.

Dar, ce se întâmplă în cazul în care producătorii au contractat deja energia necesară pentru acest an şi nu mai au suficientă pentru ce li se va cere pentru viitoarea piaţă reglementată? Rămâne doar o soluție: să se denunțe contractele și să plătească penalități.

Indiferent de situație, actualul Guvern nu vrea decât să absoarbă bani din orice, cât mai repede posibil (știi tu pentru ce). Nu contează riscurile și dezechilibrele provocate.