Emoționant: Balerina cu Alzheimer rememorează Lacul Lebedelor. Cum a început să danseze, videoclipul a ajuns viral

de: Alexandra Chivu
10 11. 2020

În anii ’60, Marta González era balerină în New York. În ciuda dezvoltării Alzheimer mai târziu în viață, corpul și mintea sa nu au uitat niciodată actele din baletul lui Piotr Ilici Ceaikovski, ”Lacul lebedelor”.

Balerina cu Alzheimer și-a adus aminte de ”Lacul lebedelor”

Clipul o prezintă pe Marta C. González, o primă balerină care a dansat în New York în anii 1960. În imagini, aceasta este văzută ascultând la căști ”Lacul lebedelor” și restituind de pe un scaun cu rotile ceea ce pare a fi coregrafia celebrului balet. În ciuda efectelor bolii asupra memoriei sale, González părea să simtă imediat o legătură emoțională și fizică cu muzica pe care a dansat odinioară pe scenă.

  • Femeia a murit în 2019 după dezvoltarea bolii Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență.

Videoclipul a fost distribuit inițial de Asociación Música para Despertar, o organizație spaniolă care lucrează cu pacienții cu Alzheimer și demență, folosind muzică pentru a îmbunătăți starea de spirit și memoria pacienților. Acum a împânzit internetul datorită fanilor celebri precum Jennifer Garner, Antonio Banderas și coregrafului de renume internațional Arlene Philips.

„Conexiunea noastră înnăscută cu muzica, cu mișcarea, cu artele este frumoasă”, a scris Garner într-o postare pe Instagram alături de videoclipul lui González.

„Această amintire a fostei balerine despre Lacul Lebedelor mă cutremură. Este minunată! Mulțumesc tuturor celor care luptă împotriva Alzheimerului”, a mai scris vedeta.

Banderas a distribuit videoclipul pe Facebook, scriind că speră că va servi drept „o recunoaștere binemeritată a artei și a pasiunii sale (n.r. Gonzalez)”.

În postarea sa, Phillips (cunoscută pentru coregrafia ei în mai multe musicaluri de succes, inclusiv Grease și Vrăjitorul din Oz) a spus că „urmele de memorie” ale lui González în videoclip „i-au frânt inima”.

„Dacă muzica și dansul pot restabili sau păstra memoria… cât de prețios”, a scris ea.

Cum de și-a amintit coregrafia? 

În timp ce Alzheimer și alte forme de demență duc adesea la pierderea iremediabilă a memoriei, se pare că muzica (și mișcarea) pot ajuta la păstrarea anumitor amintiri – ceea ce ar putea explica de ce González și-a reamintit coregrafia ”Lacului lebedelor” din tinerețe. Într-o copertă din 2017 pentru ”Dimensions„, o revistă publicată de Centrul de cercetare a bolii Alzheimer de la Universitatea din Washington, neuropsihologul Kristoffer Rhoads, Ph.D. a explicat posibilele legături dintre muzică, dans și amintirea memoriei, potrivit shape.com.