Emmanuel Macron, anunț șocant după ce a fost acuzat de posibilă complicitate cu Vladimir Putin. Ce pun la cale, de fapt, cei doi președinți

Emmanuel Macron, anunț șocant după ce a fost acuzat de posibilă complicitate cu Vladimir Putin. Ce pun la cale, de fapt, cei doi președinți
Emmanuel Macron și Vladimir Putin Sursă foto: Henri Szwarc/ABACAPRESS.COM

Premierul Poloniei a făcut acuzații dure la adresa președintelui Emmanuel Macron, acuzându-l că prin acțiunile sale nu face altceva decât să tergiverseze această situație incertă a războiului. Mateusz Morawiecki l-a criticat pe liderul francez cu privire la negocierile pe care le are cu Vladimir Putin, asemănându-l pe cel din urmă cu Hitler, sugerând că nu este loc de discuții cu un astfel de lider. În replică, Emmanuel Macron s-a arătat extrem de supărat cu privire la afirmațiile făcute de oficialul Poloniei, sugerând că aceste critici sunt „scandaloase”.

Emmanuel Macron, luat la rost de premierul Poloniei

În urma masacrului din Bucea, Polonia a solicitat sancțiuni mai dure împotriva Rusiei și suplimentarea armamentului livrat Ucrainei. De asemenea, premierul polonez a susținut necesitatea unui tribunal internațional care să investigheze moartea civililor din Ucraina.

Mai mult, Mateusz Morawiecki l-a certat pe Emmanuel Macron cu privire la negocierile fără sens cu Vladimir Putin, solicitându-i să expună rezultatele obținute în urma numeroaselor discuții avute cu liderul rus. Acesta a mai afirmat că există o singură soluție de a-i înfrânge pe criminali, aceea fiind lupta.

„Domnule președinte Macron, de câte ori ați negociat cu Putin? Ce ați obținut? Ați reușit să opriți măcar o parte din aceste acțiuni? Nu este nimic de negociat cu criminalii. Cu criminalii trebuie să lupți. Nimeni nu a negociat cu Hitler. Ce-ai putea negocia cu Hitler? Ce-ai putea negocia cu Stalin? Ce-ai putea negocia cu Pol Pot?, a întrebat premierul polonez, Mateusz Morawiecki, luni, într-o conferință de presă.

Liderul francez a considerat acuzațiile premierului Poloniei drept „scandaloase” și „nefondate”. Acesta a declarat, miercuri, la postul de televiziune TF1, că aceste afirmații sunt nepotrivite, dar că nu îl surprind, având în vedere partidul din care face parte Mateusz Morawiecki.

„Aceste remarci sunt atât nefondate, cât şi scandaloase, dar nu mă surprind”, deoarece Mateusz Morawiecki, care este „dintr-un partid de extremă-dreaptă”, „intervine în campania politică din Franţa” după ce „a primit-o de mai multe ori pe doamna (Marine) Le Pen”, candidata formaţiunii Rassemblement National pe care o „susţine”, a explicat Emmanuel Macron.

Care a fost scopul discuțiilor numeroase purtate între Emmanuel Macron și Vladimir Putin

Emmanuel Macron nu a negat nicio secundă relația pe care a dezvoltat-o cu Vladimir Putin, acesta admițând că a purtat mai multe negocieri cu acesta în trecut care vizau pacea Europei.

„Îmi asum complet că am vorbit constant, în numele Franţei, cu preşedintele Rusiei pentru a evita războiul şi a construi o nouă arhitectură a păcii în Europa în urmă cu câţiva ani”, a transmis Emmanuel Macron, care a fost în contact direct cu Putin pe toată perioada războiului din Ucraina.

Acesta a insistat asupra negocierilor privind încetarea războiului și găsirea unor soluții de mijloc care să-l determine pe liderul rus să înceteze focul.

„Întotdeauna am acţionat pentru a vorbi cu Rusia” şi „am discutat constant pentru a obţine o încetare a focului, un armistiţiu umanitar, aşa cum face şi cancelarul (Olaf) Scholz din Germania sau alţi şefi de stat şi de guvern din Europa. Cred că este de datoria mea, este fără complezenţă şi fără naivitate”, a continuat el, amintind și de sancțiunile impuse Rusiei, solicitate chiar și de el.