Elevii din România care merg cu telefoane la școală trebuie să știe. S-a dat lege!
În câteva săptămâni, elevii vor reîncepe cursurile școlare. Noua lege a Educației, care va intra în vigoare pe data de 2 septembrie 2023, aduce schimbări importante pe care toți minorii trebuie să le cunoască. S-au modificat regulile privind telefoanele mobile. Vezi mai jos ce detalii trebuie avute în vedere.
Schimbări în noua lege a Educației
Regulamentul Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) a stabilit câteva reguli ce trebuie respectate în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor electronice în instituțiile școlare din România. Potrivit acestuia, folosirea telefoanelor în timpul orelor este interzisă.
ROFUIP prevede interzicerea utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, a concursurilor și a examenelor susținute în instituțiile școlare din țara noastră. Există, însă, și unele excepții, ce se referă la situațiile de urgență sau la cele cu scop educativ, când elevii le pot folosi cu acordul cadrului didactic.
Folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs este în continuare interzisă. Noua lege a Educației, ce va intra în vigoare la începutul lunii septembrie din anul curent, stabilește însă câteva detalii în plus. Astfel, dispozitivele electronice și alte echipamente de comunicații electronice pot fi reținute.
Profesorii și cadrele didactice, în general, pot să sustragă de la elevii de la ora de curs telefoanele mobile și alte echipamente de comunicații electronice. Reprezentanții cu pricina trebuie, însă, să returneze dispozitivele părinților sau elevului.
Ce se întâmplă cu telefoanele mobile
Elevii pot folosi telefoanele mobile doar în anumite „spații autorizate explicit prin regulamentul intern al școlii”, mai prevede noua lege a Educației, ce va intra în vigoare pe data de 2 septembrie. Până în prezent, interzicerea folosirii telefoanelor mobile nu era prevăzută decât în ROFUIP, nu și în lege.
Noua interdicție introdusă prin intermediul legii Educației nu se referă doar la ciclul gimnazial și liceal de învățământ, ci este valabilă și pentru învățământul preșcolar, adică la grădiniță.
„(4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
(5) În învățământul liceal, regulamentul intern al unității de învățământ poate interzice folosirea de către un elev a dispozitivelor menționate la alin. (3) în întreaga sau doar o parte din incinta unității de învățământ, precum și în timpul activităților care se desfășoară în afara acesteia.
(6) Prevederile alin. (4) și (5) nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească.
(7) Nerespectarea prevederilor alin. (4) și (5) poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevi conform regulamentului intern al unității de învățământ”, se arată în articolul 106 din noua lege a Educației.