Elena Udrea a mai primit o lovitură la închisoare. Fostul ministru nu poate nici acum să își vadă fiica: ‘Încalcă legea’
Elena Udrea traversează cea mai dificilă perioadă a vieții sale și speră că va reveni cât mai repede alături de familia sa. Între timp, fostul ministru a mai primit o lovitură grea direct după gratii, la care nu se aștepta. Și-ar fi dorit să petreacă mai mult timp cu fiica ei, dar acest drept nu i-a fost îndeplinit.
Elena Udrea, acuzații grave la adresa ANP
Elena Udrea, o personalitate marcantă în peisajul politic al României, a ridicat o serie de probleme serioase legate de modul în care este administrat sistemul penitenciar în țară. Criticile ei vizează în special conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și pe directorul său, Dan Halchin, pe care îl acuză de încălcarea drepturilor fundamentale ale mamelor deținute.
Potrivit declarațiilor lui Udrea, Dan Halchin pare să fi ignorat complet recomandările instituției Avocatului Poporului, care insista asupra respectării dreptului copiilor deținuților de a menține legătura cu părinții lor din penitenciare.
În ciuda acestor recomandări și a necesității de a menține legătura familială pentru procesul de reabilitare a deținuților, Halchin pare să se concentreze doar pe aspectele financiare și administrative.
Elena Udrea a solicitat intervenția ministrului Justiției, Alina Gorghiu, pentru a investiga aceste acuzații și pentru a oferi suport mămicilor care sunt afectate de politicile aparent intransigente ale lui Dan Halchin. Ea a subliniat că numirea lui Halchin în funcție a fost efectuată de către figuri politice precum Monica Macovei și Raluca Prună, ceea ce ar putea influența modul său de gestionare a situației.
„Directorul ANP continuă să încalce legea, împiedicând mamele să meargă în permisii la copii și la familiile lor. Avocatul Poporului a emis o Recomandare în 5 ianuarie către Administrația Penitenciarelor și cere respectarea legii, măsuri și acțiuni concrete care să aibă în vedere dreptul copilului de a fi cu părinții lui și al deținutului de a avea o legătură permanentă și relevantă cu familia sa.
Nu doar că sunt drepturi universale prevăzute la CEDO, ci este dovedit prin nenumărate cercetări de specialitate că menținerea legăturii cu familia este cea mai puternică modalitate de reabilitare a deținuților, dar pentru directorul ANP nu contează!
În paralel cu aceste acuzații, Udrea a evidențiat și dificultățile întâmpinate în obținerea permisiilor deținuților, inclusiv a propriei sale permisiuni. Avocata Elenei Udrea, Silvia Uscov, a subliniat că Udrea a făcut multiple cereri în acest sens, însă, în contextul unui regulament intern tot mai stringent, a obținut puține sau deloc permisiuni.
Adus în Sistem de către Macovei în 2006 din Aradul lui Coldea și pus în fruntea instituției de către userista Prună în guvernul Cioloș, Dan Halchin este mai interesat de licitațiile de sute de milioane de euro pentru construirea de noi penitenciare, decât de reabilitarea și reintegrarea în societate a celor care se află în închisori.
Așa se explică rezultatele devastatoare ale managementului său, România având una dintre cele mai mari infracționalități și cea mai mare recidivă din Europa!”, a scris Udrea pe Facebook.
Cum ar fi tratată Udrea în penitenciar
Silvia Uscov, avocata Elenei Udrea, a făcut publică recent situația delicată în care se găsește clienta sa, care solicită cu insistență o permisie de 24 de ore pentru a petrece timp alături de fiica sa. Cu toate acestea, toate cererile formulate de Udrea în acest sens au fost respinse.
Uscov a subliniat că dificultățile nu se opresc doar la refuzul repetat al cererilor, ci că regulamentul intern al închisorilor a devenit și mai rigid, făcând tot mai dificilă aprobarea permisiilor. Mai mult, avocata a remarcat că Udrea nu poate conta nici pe sprijinul instanțelor de judecată, având în vedere că multe dintre acestea încă nu și-au reluat activitatea obișnuită după evenimentele recente din lumea magistraților.
„Clienta mea a întâmpinat, dacă pot spune așa, o înrăutățire a regulamentului intern al închisorilor, care a devenit mai strict și a aprobat cu mult mai greu permisiile în ultimul timp, iar factorii decidenți par să acorde o atenție sporită acestor solicitări.
În plus, nu poate conta pe o decizie favorabilă din partea instanțelor, dat fiind că nu toate judecătoriile și-au reluat activitatea în totalitate după evenimentele recente din lumea magistraților”, a declarat Uscov.