Elena Ceaușescu se ascundea de toată lumea în vila din Primăverii și făcea zilnic asta, în mare secret. Doar Valentin Ceausescu mai știa
Deși unii privesc cu nostalgie vremurile de mult apuse, nu a fost vreodată auzit vreun glas care să o regrete pe cea care a fost Elena Ceaușescu sau Ceaușeasca, așa cum era alintată de răutăcioși. Și asta pentru că, atunci când viața sub Ceaușescu a devenit insuportabilă, Elena era privită drept eminența cenușie din spatele soțului ei. Era de vină și ea pentru frigul din case, pentru cozile de la pâine sau demolarea bisericilor? Aici există un sâmbure de adevăr, care se ridică peste folclorul de bulevard. Un alt motiv care i-a atras antipatia oamenilor a fost cel legat de titlurile de doctor pe care le-a primit, cu toate că era aproape analfabetă. Astăzi, oamenii simt avantajul poveștilor în care unul dintre protagoniști s-a dus și caută, sau sunt interesați, de ce a fost, de fapt, cândva. Cum e si în acest caz: ce făcea tovarășa zilnic în vila din Primăverii?
Elena Ceaușescu, tabieturi din ”lumea nouă”. Făcea asta zilnic în vila din Primăverii
Elena Ceaușescu se închidea zilnic în vila din Primăverii, înlătura personalul, se întindea pe jos și începea să facă yoga. Chiar dacă pare greu de crezut, soția dictatorului s-a lăsat convinsă de fiul ei, Valentin, să pătrundă în lumea transcedentală a ceea ce reprezintă yoga.
Ea a dorit ca acțiunea sa să rămână, însă, secretă, după cum a dezvăluit Ștefan Maitec pentru republica.ro. Fiul celebrului sculptor Ovidiu Maitec a povestit despre începuturile yoga în România și afinitatea lui Valentin Ceaușescu pentru această activitate.
„Valentin Ceaușescu, fiind student în Elveția, vine la un moment dat acasă și îi face capul mare mamei sale, povestindu-i despre meditația transcendentală pe care a practicat-o acolo. La foarte scurt timp se creează o catedră de meditație transcendentală la Facultatea de Psihologie din București. Meditația transcendentală devine o modă, prinde, și iată cum, deodată, încep ședințele la care veneau toți oamenii importanți din România acelui moment. Întâlnirile aveau loc în garsoniera dublă a verișoarei mele”, povestește Ștefan Maitec pentru sursa citată.
Instructorul era fostul director al Combinatului Fondului Plastic, care învățase yoga de la primul instructor de yoga din România, Mario Vasilescu: „Mario Vasilescu, primul instructor de yoga din România a fost prin anii ’60 în India. Era foarte bolnav cu tiroida și Parhon însuși i-a spus că nu are nicio șansă. Mario avea peste 100 de kilograme. Deci era un tip masiv. A plecat, așadar în India unde a stat 12 ani, a scăpat de problema cu tiroida și s-a întors. În ședințele demonstrative, de exemplu, Mario Vasilescu își inducea un fel de „stop cardiac” de 15-20 de minute. Era un om extraordinar!”, a completat Ștefan Maitec.
Primul impact al publicului român cu yoga
Românii au auzit pentru pentru prima dată de yoga prin lucrările lui Mircea Eliade: romanul ”Maytrei”, volumele ”India și Caietele” maharajahului publicate în 1934, ”Alchimia asiatică”, apărută în 1935, ”Yoga: Essai sur les origines de la mystique indienne”, publicată simultan în franceză și română în 1936.